Plaka

Plaka is de oudste woonwijk van Athene, wat tegenwoordig omgebouwd is tot een heuse bezienswaardigheid in Athene. In de meeste straatjes vind je kleurrijke huisjes en ervaar je tijdens je wandeling het echte Mediterrane gevoel. Langs huisjes en smalle straatjes zijn overal planten gegroeid als Bougainville, die het gevoel versterken dat je echt in Zuid Europa bent. De straten zijn meestal smal met het nodige hoogteverschil, dat maakt stukken onbegaanbaar voor mensen die echt slecht te been zijn. De oppervlakte van Plaka is ongeveer 80 voetbalvelden (acres).

De Plaka voelt als een dorp op één van de eilanden in de hoofdstad Athene

Het gevoel tijdens het wandelen in Plaka is uniek. Uren kun je daar rondslenteren en genieten van hoe hier nu wordt geleefd. Wanneer je trek krijgt plof je neer op één van de houten stoeltjes van één van de vele traditionele tavernes en ouzeri. Proef hier bijvoorbeeld de echte gyros. Let wel goed op waar je gaat zitten. Zoek wanneer mogelijk een tafeltje bij een taverne tussen de lokale bevolking. Hier is het eten het lekkerste en het is extra genieten tussen de locals. Bovendien heb je grote kans dat de prijs hier ook lager is.

Plaka ligt vlak onder de Akropolis en die zie je ook als je door de straten van de wijk wandelt. De wijk is dan ook eenvoudig te bereiken met het openbaar verovoer (metro en bus) in Athene. Ideaal trouwens om de archeologische bezienswaardigheden van de stad te combineren met een wandeling en lunch in Plaka.

foto album

Plaka tips

Brettos wijnbar op Plaka in Athene

Brettos wijnbar op Plaka in Athene

Het is een tip om op het Monastiraki plein een drankje te gaan drinken. Wel erg toeristisch, maar de vele terrasjes (vooral bij het avondlicht) stralen een gezellige sfeer uit. Bijvoorbeeld Athens 360 of A for Athens hebben schitterende roofgardens. De vele winkeltjes en markjes op Monastiraki laten het druk en enigszins chaotisch ogen. Monastiraki heeft een eigen metrostation op de rode lijn twee.

Op Plaka zelf is Brettos wijnbar een tip om wat te gaan drinken. Het is de oudste bar van Athene en het interieur is zeer herkenbaar aan de gekleurde flessen tegen de wand en de houten vaten met verschillende wijnen uit Griekenland.

In Plaka zijn veel souvenirwinkels en hier kun je voordelig iets leuks voor thuis kopen. Natuurlijk de traditionele typisch Griekse souvenirs, maar ook sieraden en kleding.

Meer Griekenland aanbiedingen


Plaka bezienswaardigheden

Eigenlijk is de Plaka één grote bezienswaardigheid. Je waant je even op een Grieks eiland in plaats van in de hoofdstad van Griekenland. In de wijk liggen onder andere de bibliotheek van Hadrianus en de Romeinse Agora. Deze werd vooral vroeger heel veel gebruikt om allerlei goederen op te verhandelen. Alles wat er van vroeger over is gebleven is nog altijd te zien. Bovendien zijn de contouren van de markt en hoe deze vroeger eruit zou hebben gezien nog altijd in te beelden.