Marathon Run Museum in Marathonas

19 november 2023 Bas Wanrooij

Marathon Run Museum in plaatsje Marathonas GriekenlandZaterdag, voor we op 12 november aan de start stonden van de Athens Marathon ‘The Authentic’, brachten we een bezoek aan het enige echte Marathon Run Museum in Marathonas. Al vroeg stonden we voor de deur van het oude schoolgebouw in het stadje in de regio Attika. Ze waren de vlaggen van landen waar deelnemers aan de marathon vandaan kwamen aan het hijsen in de vlaggenmasten. Natuurlijk ook de Nederlandse. We werden al snel aangesproken Dimitri Kyriakides die de oprichter van het Marathon Run Museum blijkt te zijn. Tevens is hij ambassadeur van deze hardloopwedstrijd.

Van oud schoolgebouw naar museum voor de marathon

Samen met Dimitri Kyriakides in het marathon museumDimitri vertelt dat het schoolgebouw in 2004 niet meer in gebruik was en het IOC (International Olympic Committee) Griekenland aanbood om een foto-tentoonstelling te organiseren. Dit in het kader van de Olympische Spelen die dat jaar In Griekenland werden georganiseerd. Alpha Bank besloot het oude schoolgebouw hiervoor te renoveren, maar dit was slechts een serie foto’s die werden tentoongesteld. In 2006 bedacht hij samen met Spyros Zagaris, toenmalig kandidaat voor burgemeester van Marathonas, om van deze tentoonstelling een Marathon Run Museum te maken. En dat als de heer Zagaris tot burgemeester zou worden gekozen. 

Marathonloper Stylianos Kyraikides

Het museum kreeg als eerste een rijke collectie materialen van Dimitri zelf. Hij had door de jaren heen al het een en ander verzameld van zijn Grieks-Cypriotische vader Stylianos Kyriakides die in 1946 de marathon van Boston heeft gewonnen. De eerste kamer van het Marathon Run Museum was gevuld. Al snel kwamen er donaties van andere marathonlopers en organisators bij. Tegenwoordig is het een indrukwekkend museum geworden, waar je echt bijna alles over de marathon te weten komt. Een tip voor alle deelnemers aan ‘The Authentic’ om hier vooraf een bezoek aan te brengen. Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 15:00 uur en in het weekend van 10:00 tot 14:00 uur.

Mandela Day Marathon

In het Marathon Run MuseumDimitri (79) is getrouwd met een Chinese die inmiddels al 15 marathons, waarvan vijf keer Athens Marathon, en 30 halve marathons heeft uitgelopen. De twee bronzen beelden van willekeurige marathonlopers voor het museum zijn geschenken uit China. Zelf heeft Dimitri geen marathon gelopen. Hij was meer een korte afstandsloper en rende de 400 meter en 800 meter. En zo nu en dan een vijf en tien kilometer. Wist je dat er zelfs een Mandela Day Marathon wordt georganiseerd? Met een heel bijzonder en zwaar parcours. De route start op de plaats waar Nelson Mandela zijn laatste publiek speech heeft gehouden en de finish is waar hij op 5 augustus 1962 werd gearresteerd.