Petralona grot

De Petralona grot is een bezienswaardigheid op Chalkidiki en ligt op een kilometer ten oosten van het gelijknamige dorp en 50 kilometer van Thessaloniki. Deze grot is per toeval in 1959 ontdekt en beslaat een gebied van 10.000 m2. Op een hoogte van 300 meter tegen de helling van de Katsika berg vind je de Petralona grot. In de grot zijn de eerste menselijke resten van Griekenland gevonden. Niet alleen bezienswaardig, maar ook van grote waarde voor de geschiedenis van het land.

In de Petralona grot zijn resten van de eerste mensen gevonden

In de Petralona grot is de temperatuur met 17 graden celsius het hele jaar hetzelfde. Zowel aan de linker- als rechterzijde van de tunnel vind je enkele gereedschappen, botten en tanden verschillende wilde dieren. Door de hele grot en tunnel zie je mooie stalactieten en stalagmieten en grote delen zijn fraai verlicht. In 2024 is de Petralona cave opnieuw geopend na een lange periode van restauraties.

In het antropologisch museum, direct naast de grot, kun je de meeste vondsten uit de Petralona grot bezichtigen. Indrukwekkend zijn de delen van verbrande botten en een schedel van een vrouw van ongeveer 30 jaar oud gevonden en dateren uit 700.000 jaar voor Christus. De echte schedel is te zien in het Aristotelian Museum in Thessaloniki, maar in het museum bij de Petralona grot kun je replica bekijken. Ze laten het oudste vuur zien, gemaakt door mensen, op aarde.

foto album

Petralona grot tips

De Petralona grot en het museum zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 15.00 uur. Behalve op dinsdag dan is alles namelijk gesloten. In de wintermaanden zijn de openingstijden korter en aangepast. De entree voor de grot en het museum bedraagt 8 euro per persoon.

Meer Griekenland aanbiedingen


Petralona grot bezienswaardigheden

In het gedeelte “de begraafplaats van de grootheden” zijn in totaal 14 botten gevonden van verschillende dieren. In de “grote hal” zie je schitterende en indrukwekkende grote witte stalagmieten en in de “hal van de wortels” vormen de worden een natuurlijk net langs het dak van de grot.

In het museum kun je de botten bekijken van leeuwen, hyena’s, herten, paarden, grot beren en andere dieren bekijken