Syrrako

  Syrrako is een bergdorp in Tzoumerka in de regio Epirus. De afstand naar de stad Ioannina bedraagt 54 kilometer en reken op een reistijd van ongeveer een uur met een huurauto. Het is amfitheatersgewijs gebouwd op een hoogte van zo’n 1.200 meter tegen de hellingen van berg Peristeri. Je auto parkeer je een stukje buiten het dorp en over een geplaveid wandelpad loop je richting dit stenen dorp. Tegenwoordig wonen hier nog maar enkele tientallen Grieken. Voor de revolutie was het aantal inwoners veel hoger.

  Syrrako is een stenen bergdorp in de streek Tzoumerka

  Eigenlijk is het hier alleen in juli en augustus druk. Dit zijn dan meestal Grieken die hier één of meerdere dagen van hun vakantie doorbrengen. Rond het dorpsplein vind je verschillende tavernes waar je nog voordelig kunt lunchen. Een wandeling door Syrrako mag niet ontbreken en opvallend is dat je buurdorp Kalarites niet kunt zien. Het ligt hemelsbreed slechts een paar kilometer verderop, maar het zicht wordt gescheiden door een berg. Tevens ligt er een dal tussen beide dorpen en zo dien je met de auto toch 23 kilometer te rijden, voordat je van het ene naar het andere dorp bent. Te voet via de Syrrako – Kalarites trail ben je wellicht sneller.

  Na de revolutie in 1821 was het dorp grotendeels verwoest. Pas na 1827 is men langzaam aan weer begonnen met de wederopbouw van Syrrako. In 1913 had het fraaie bergdorp nog 3.500 inwoners. De jeugd trekt hier echter vandaan in de laatste decennia en meer naar steden als Ioannina.

  Epirus foto album

  Meer Griekenland aanbiedingen