Vergina

De graftombes van Vergina is één van meest indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden van Griekenland. Van de buitenzijde heb je geen idee wat voor rijke schatten zich onder de grond bevinden in de koninklijke tombes. Veel is nog in originele staat en werkelijk in zeer goede conditie. Je zult versteld staan als je hier bent geweest. Een tip zorg voor een goede gids die je langs alle opgravingen en schatten kan leiden. En dan te bedenken dat nog lang niet alles hier is gevonden.

Vergina is een indrukwekkende archeologische bezienswaardigheid

Het multicenter museum van Aigai is wat je gaat bezoeken als je naar Vergina toe gaat. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (behalve op maandag) en de entree bedraagt € 8,- per persoon. Eenmaal in het museum is het helaas verboden om foto’s te maken of te filmen. In het museum van de koninklijke graven van Aigai zorgt een elektronisch systeem voor het juiste klimaat. De schatten, schilderijen en graven worden op deze manier beschermd. Een museum toegewijd aan Philip II, Alexander de Grote en zijn zoon Alexander IV.

De schatten zijn tentoongesteld naast de graven waarin ze zijn gevonden. Ondanks dat het er allemaal zeer fraai uitziet moet het vroeger in originele staat nog indrukwekkender zijn geweest. De archeologische site van Vergina (Aigai) ligt in de gemeente Imathia op 70 kilometer ten westen van de stad Thessaloniki. Reken op een reistijd van ongeveer een uur.

foto album Vergina

Vergina tips

Vergina Griekenland ingang van een koningsgraf

Vergina Griekenland – koningsgraf

Je kunt natuurlijk zelf naar Vergina reizen met een huurauto en de archeologische site en het museum van Aigai bezoeken. Een andere optie is om een georganiseerde excursie te boeken naar de graftombes vanuit Thessaloniki.

Deze laatste mogelijkheid is een tip. Het bespaart je tijd. Bovendien beschik je al direct over een goede gids. Tijdens je reis word je al geïnformeerd over wat er gaat komen en wat er te zien is in Vergina. Filos Travel biedt deze dagexcursies aan.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vergina bezienswaardigheden

Vergina Griekenland de schatten in het museum

Vergina Griekenland – schatten in het museum

De grote grafheuvel (great tumulus) herbergt een hoop bezienswaardigheden. Bij de ingang staat een 3D model van het hele museum van Aigai (Vergina). De eerste unit is opgedragen aan de Macedoniërs wiens grafstenen zijn gevonden in de grote grafheuvel. Hierachter kom je de ruïne tegen van het Macedonische graf met de vrijstaande pilaren dichtbij de koninklijke graven.

De “heroon” is aan ander object en ligt oorspronkelijk net boven de grond. Het is opgedragen aan de vorstelijke dood met ernaast het graf van één van Philip’s zeven vrouwen en daarbij fraaie fresco’s. In het eerste gedeelte van het koninklijke graf kun je de wapens van de koning bezichtigen. Hier direct achter de “dromos” van Philip’s graf. Op de fresco’s is een koninklijke jacht te zien. Iets wat Philip graag deed.

Dan kom je in het hart van de tentoonstelling en opgedragen aan Philip II. Veel gouden en ivoren voorwerpen, versieringen en een gouden schild. Zijn wapens ook met goud versierd. Hierna kom je in het gedeelte wat is opgedragen aan Alexander IV; de zoon van Alexander de Grote en Roxane. Aan het einde van je wandeltocht is het een tip om de tekst te lezen van Manolis Andronikos. Hij heeft de schatten van deze tombes ontdekt en zichtbaar gemaakt voor deze wereld. Een indrukwekkend stukje.