Griekenland meeste archeologische musea ter wereld

16 september 2021 Bas Wanrooij

Griekenland meeste archeologische musea ter wereldWist je dat Griekenland de meeste archeologische musea ter wereld heeft? In totaal heeft Griekenland liefst 196 verschillende archeologische musea. Je vindt ze verspreid over het vasteland en de eilanden. Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene wordt gezien als het belangrijkste archeologisch museum van Griekenland. Hier tref je één van de meest waardevolle collecties ter wereld aan. Dit museum dateert uit 1829. Pas in 1889 werd de constructie van het huidige museum in het centrum van de Griekse hoofdstad afgerond. Tot die tijd werd deze waardevolle archeologische collectie nog grotendeels getoond op het eiland Aegina.

Drukstbezochte archeologisch museum van Griekenland

In Athene is het Acropolis Museum een ander zeer belangrijk en bovendien fraai archeologisch museum. Het Acropolis Museum is het drukstbezochte archeologisch museum van Griekenland en met een oppervlakte van maar liefst 25.000 m2 ook één van de grootste musea van het land. De rijke collectie hier is indrukwekkend en door de opstelling kun je veel vondsten van werkelijk alle kanten bekijken. Door het hoge en brede glas kijk je vanuit dit museum uit op de Akropolis en verderop de Parthenon. 

Archeologische musea op het Griekse vasteland

Griekenland meeste archeologische musea ter wereld VerginaHet oude Olympia op de Peloponnesos heeft ook haar eigen archeologisch museum. Net als het orakel van Delphi in Centraal Griekenland. Twee ware publiekstrekkers op het vasteland van Griekenland.

Wellicht minder bekend, maar zeker zo mooi, zijn de graftombes van Vergina. Het bijbehorende indrukwekkende archeologisch museum ligt in de grootste tombe onder de grond. Een bezoek wordt vaak gecombineerd met een stedentrip naar Thessaloniki. In deze op één na grootste stad van Griekenland is het archeologisch museum ook rijkelijk gevuld en is het een tip om te gaan bezoeken.

Archeologische musea op de Griekse eilanden

Ook op de Griekse eilanden vind je talloze archeologische musea. Het archeologisch museum van Heraklion op Kreta heeft één van de grootste collecties van deze eilanden. Historische items van tot wel 5.500 jaar oud staan hier tentoongesteld. In 2014 is dit Kretenzer museum nog grondig gerenoveerd.

Op Santorini is het Prehistorisch Museum van Thira, in hoofdstad Fira, een bezienswaardig archeologisch museum. Veel archeologische vondsten uit Akrotiri van soms wel 3.600 jaar oud worden hier getoond aan bezoekers. In deze collectie enkele zeldzame beeldjes en eeuwenoude muurschilderingen.

Ook Rhodos heeft fraaie archeologische vondsten. Veelal afkomstig uit de middeleeuwen (riddertijd). Deze voorwerpen worden tentoongesteld in het Paleis van de Grootmeesters en het archeologisch museum in Rhodos-stad. We kunnen natuurlijk niet alle 196 archeologisch musea apart gaan benoemen. Feit is wel dat Griekenland de meeste archeologische musea ter wereld heeft.