Gythio

Gythio, ook wel als Gytheio of Gythion geschreven, is een gezellige havenplaats in Lakonia op de Peloponnesos. Het ligt 100 kilometer ten zuidoosten van de stad Kalamata en bereikbaar via de kustweg langs de Mani of via Mystras en Sparti door het binnenland. Deze laatste route is de snelste weg naar Gythio en reken op een reistijd van zo’n anderhalf tot twee uur.

Gythio is een pittoresk havenplaatsje op de Peloponnesos

De boulevard van Gythio nodigt uit om te slenteren en neer te strijken op één van de vele terrasjes van restaurants, tavernes en kafénions. Keuze genoeg en in de maanden juli en augustus gezellig druk. In de haven vissersbootjes en op de achtergrond neo-klassieke gebouwen in trendy kleuren. Gythio is een fotogeniek plaatsje en een tip om te bezoeken tijdens je vakantie in Lakonia of de Mani  op de Peloponnesos.

Op het schiereiland Marathonisi voor de kust staat de kerk Agios Petros en is het historisch Museum van Mani gevestigd. Je kunt zowel te voet als met de huurauto het schiereiland van Gythio oprijden. Op de punt staat een vuurtoren. Het uitzicht op Gytheio is mooi en de naaldbomen zorgen voor natuurlijke schaduw.

Gythio was de haven van het oude Sparta. Tegenwoordig is hier niets meer van te zien. Het is een prima uitvalsbasis om het schiereiland Mani te ontdekken in het zuidoosten van de vakantiebestemming.

Peloponnesos foto album

Gythio tips

Gythio haventje op de Peloponnesos

Gythio Peloponnesos – haventje en kade

Op het rondom het centraal gelegen Plateia Mavromhali ligt het centrum van Gythio. In de haven dobberen de visserskotters en verderop vanaf de pier vertrekken de veerboten naar o.a. Kythira en verder door naar Kissamos op Kreta.

De meeste hotels liggen hier langs de kade in fraaie 19e eeuwse pastelgekleurde huizen. Een tip om hier een kleine wandeling te maken met een korte stop voor een kop koffie of een biertje. Voor visliefhebbers genoeg keuze hier in één van de lokale restaurants.

Meer Griekenland aanbiedingen


Gythio bezienswaardigheden

Het stadje Gythio zelf is een bezienswaardigheid. Het haventje en de huizen trekken de aandacht. Op het eilandje Marathonisi is in de Tzanetakis toren het historisch museum van het Mani schiereiland een bezoekje waard. Een klein museum en dagelijks geopend. De kerk van Gythio, Agios Georgios, staat achter het Mavromihali plein.

Gythio stranden

Gythio op de Peloponnesos Lakonia

Gythio Peloponnesos – haventje met vissersboten

In het dorp Gythio zelf geen strand, maar in de directe omgeving wel stranden te vinden. Het donkere Mavrovouni beach is een mooi zandstrand met donker zand. Mavrovouni ligt op een paar kilometer ten zuiden van Gytheio. Een broedgebied van de Caretta Caretta zeeschildpadden.

Richting Skala, naar het oosten, kom je bij Selinitsa beach; een lang zandstrand met scheepwrak. De auto kun je parkeren bij Glyfada beach bar, langs de doorgaande weg, en te voet loop je naar beneden het strand op. Niet zo’n mooi scheepswrak als bij Navagio beach op Zakynthos. Het strand is vrij lang, de zeebodem loopt langzaam af en is niet georganiseerd. Alleen bij de beach bar aan de westkant.