Kissamos

Kissamos is beter bekend als Kasteli Kissamou of Kastelli Kissamou en een vakantiebestemming in het uiterste noordwesten van het eiland Kreta. De badplaats ligt op 37 kilometer ten westen van de stad Chania en dichtbij Balos beach en het strand van Falasarna. Oorspronkelijk lag het dorp zo’n 300 meter landinwaarts, maar tegenwoordig door toeristische ontwikkelingen is het een echte kustplaats geworden.

Kissamos is de ideale uitvalsbasis voor Balos en Falasarna beach

Met het openbaar vervoer, de bus, kun je naar Chania, Falassarna, Elafonisi en Paleochora. Een voordelige manier om te reizen vanuit Kissamos. De diensten zijn vrij frequent, zeker in het hoogseizoen. Busstation ligt in het oude centrum van Kissamos op het dorpsplein.

Vanuit de haven van Kavonissi, drie kilometer ten westen van Kissamos, gaat een veerdienst naar Kythira en vertrekken de excursieboten naar het Venetiaanse fort op Gramvoussa en Balos beach. Op de grotere boten passen zo’n 400 toeristen en dagelijks vertrek is veelal rond 10.00 uur. Excursies naar de lagune van Balos kunnen voor een halve of een hele dag worden geboekt. Met een huurauto kun je zelf naar Balos rijden over een niet geasfalteerde weg. Het laatste stuk, zo’n 20 tot 30 minuten moet je te voet afleggen.

Kissamos heeft zo’n 4.000 inwoners en een smal kiezelstrand. Molos beach is een beter strand in de directe omgeving; op nog geen kilometer lompenvan het centrum. Bezienswaardigheden zijn er in Kastelli Kissamou niet veel, behalve het redelijk nieuwe archeologisch museum. Het achterlandschap is interessanter voor wandelingen in de natuur en om het authentieke Kreta te ontdekken tijdens een autorondrit.

foto album

Kissamos tips

Kissamos Pnevmatikaki wijnhuis

Kissamos Kreta – Pnevmatikaki wijnhuis

Natuurlijk is het een tip als je in Kissamos op vakantie bent om naar Balos beach en Gramvoussa te gaan. Ook een dagje naar het beroemde strand van Falasarna mag je niet missen tijdens een verblijf hier.

In het dorpje Drapanias, op vier kilometer van Kissamos, ligt het wijnhuis Pnevmatikaki. Een familiebedrijf, waar wijnen worden gemaakt van lokale Kretenzer druivenrassen. Er is een klein wijnmuseum en je kunt een rondleiding krijgen met wijnproeverij. Ook produceert Pnevmatikaki tsikoudia (raki) en Rakomelo.

Ook interessant is een bezoek aan het Moni Gonia klooster (Odigitrias klooster) zo’n 20 kilometer ten westen van Kissamos. De st. Nikolas icoon uit de 15e eeuw is hier bezienswaardig. Entree bedraagt twee euro per persoon en het klooster is in de ochtend en late middag geopend. De Agia Sofia grot, 15 kilometer ten zuiden van Kissamos, is een bezienswaardigheid als je van stalactieten en stalagmieten houdt.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kissamos stranden

Kissamos strand Balos beach Kreta

Kissamos Kreta – Balos beach

De stranden in de buurt van Kissamos behoren tot de mooiste van Kreta en ook van heel Griekenland. Dus voor een strandvakantie is Kissamos, ook wel alleen Kastelli genoemd, een prima uitvalsbasis. Al zul je wel met het openbaar vervoer, een huurauto of georganiseerd met een boot naar de stranden moeten. Te voet is vanuit Kissamos geen optie om naar Balos of Falassarna te gaan.

Als je een jeep hebt gehuurd, of een andere auto met 4×4 aandrijving, dan kun je ook naar de afgelegen stranden van Menies en Ravdoucha op het schiereiland ten oosten van Kissamos.