Eptapyrgio

Eptapyrgio, ook wel Eptapyrgiou genaamd, is een bezienswaardigheid van de stad Thessaloniki in Griekenland. Het is een oude wijk van de stad en ligt hoger tegen de hellingen aan. Een wandeling vanaf de Nikis boulevard is al gauw een kilometer of vier à vijf. Naar boven is een taxi een tip om te nemen. Voor vijf à zes euro brengt de chauffeur je naar de Eptapyrgio toren en de stadsmuren toe. Terug naar beneden kan wel wandelend worden gedaan.

Eptapyrgio met oude stadsmuren en torens steekt boven Thessaloniki uit

Het is een populaire buurt onder de jeugd en locals van Thessaloniki. Ze klimmen op de oude stadsmuren en genieten van het uitzicht over de stad. Een mooie stek trouwens voor de zonsondergang. De wijk is ook beroemd om zijn tavernes. Ook de aangrenzende wijk Ano Poli, ook wel upper town genoemd, is een tip om te bezoeken. Als je terug naar beneden wandelt loop je vanzelf door de smalle straatjes heen. Opvallend aan Ano Poli is de architectuur, die een beetje Ottomaans aandoet. Veel hout en lokaal gesteente en afgewerkt met een hangend dicht balkon in een fraaie pasteltint. Een beschermd cultureel gebied overigens en je mag hier hier niet zomaar bouwen of gaan renoveren.

Eptapyrgio is nu een cultureel centrum en wordt ook wel de Acropolis van Thessaloniki genoemd. Het betekent zeven torens vertaald uit het Grieks. Refererend naar de torens die deel hebben uitgemaakt van het oorspronkelijke kasteel en de stadsmuren. Eptapyrgiou is gebouwd door de Venetianen van 1423 tot tot 1430. Van de 18e eeuw tot aan 1988 heeft het dienst gedaan als gevangenis van de stad.

Een wandeling langs de oude stadsmuren vanaf de centrale ingang (portara) naar Eptapyrgio is prachtig. Je start bij de toren Pyrgos Trigonion en loopt door de portara.

Thessaloniki foto album

Eptapyrgio tips

Eptapyrgio de Portara in Thessaloniki

Eptapyrgio Thessaloniki – de portara

Zoals al beschreven zijn Ano Poli en Eptapyrgio twee heerlijke wijken om doorheen te wandelen. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en de Agios Pavlos kerk. Onderweg kom je langs veel tavernes, waar lokale mezzes op de menukaart staan. Locals schuiven hier graag aan de tafeltjes en vaak speelt men hier bouzouki of andere lokale instrumenten vergezeld met Griekse volkszang. Ouzeri to Yenti is hiervoor een tip.

Bezoek ook het Vlatadon klooster in de wijk uit de 14e eeuw. In de tuin veel vogels als pauwen en het klooster wordt nog altijd bewoond door monniken. Het nieuwe gedeelte dan, want hier zijn de verblijven. Het culturele centrum Eptapyrgio is niet alle dagen geopend. Op maandag is het bijvoorbeeld gesloten. Maar de moeite waard om te bezoeken als je hier in de buurt bent.

Meer Griekenland aanbiedingen