Umbrellas van Thessaloniki

Het kunstwerk “Umbrellas” van de Griekse architect Giorgos Zogolopoulos pronkt op de lange boulevard van de stad Thessaloniki. Niet ver van het Makedonia Palace Hotel en het standbeeld van Alexander de Grote op zijn paard in de wijk Nea Paralia. Als je vanaf de haven over de Nikis boulevard wandelt, is het na de witte toren (Lefkos Pyrgos) nog zo’n 500 meter verder lopen. Het stadhuis van de stad en het Byzantijns museum liggen aan de andere zijde van de groenstrook.

Umbrellas van Thessaloniki is een kunstwerk op de boulevard

De paraplu’s van het Umbrellas kunstwerk hangen op aan stalen wat gebogen palen. Pas in 1997 is het gemaakt en geplaatst. Dit was tevens het jaar dat Thessaloniki culturele hoofdstad van Europa was. In 1995 was het ontwerp van het kunstwerk de Griekse inzending bij de viering van het 100 jarig jubileum van het instituut Venice Biennale. Inmiddels uitgegroeid tot één van de trekpleisters van de Griekse stad Thessaloniki. Populair op de voorgrond van foto’s van de zonsondergang, maar ook overdag een prachtige plek met veel publiek.

Giorgos Zogolopoulos was geïnspireerd door paraplu’s en wilde ze in harmonie met de omgeving laten vormgeven. ’s Avonds en ’s nachts zijn de Umbrellas fraai van onderaf verlicht en overdag een soort verzamelplek. Een doel om naar het 13 meter hoge kunstwerk toe te wandelen en hier even te relaxen. Het is één van de meest gefotografeerde plekken in Thessaloniki.

Thessaloniki foto album

Umbrellas van Thessaloniki tips

Umbrellas kunstwerk in Thessaloniki

Umbrellas kunstwerk in Thessaloniki

Niet ver van het kunstwerk van de Umbrella’s kun je fietsen huren. Een tip tijdens je verblijf in Thessaloniki. Nou is het niet bepaald een tip om door de hele (drukke) stad te gaan fietsen, maar op de boulevard kun je dat wel.

Er is zelfs een fietspad en je kunt van de haven bij de bioscoop via Nikis avenue en Megalou Alexandrou avenue op de fiets tot aan de (moderne) concerthal bij Kalamaria.

Meer Griekenland aanbiedingen


Umbrellas van Thessaloniki bezienswaardigheden

Natuurlijk is het Umbrellas kunstwerk zelf een bezienswaardigheid. In de directe omgeving vind je echter nog meer interessante trekpleisters, die je tijdens een bezoek direct kunt bezoeken en bekijken. Het zes meter hoge standbeeld van Alexander de Grote op zijn lievelingspaard “Voukefalas” kun je haast niet missen.