Likeuren worden in Griekenland niet alleen landelijk, maar vaak ook lokaal geproduceerd. Ze zijn niet alleen geschikt als aperitief of digestief, maar vertellen je ook iets over de cultuur en geschiedenis. Natuurlijk zijn het ook leuke en lekkere souvenirs voor thuis. Denk je aan Griekse likeuren dan denk je bijvoorbeeld aan Masticha, Koum Quat, Tentura, Rakomelo en Kitron.
Masticha
Masticha is een typisch lokaal likeurtje, gemaakt met mastiek uit Chios. Het alcoholpercentage varieert van 24% tot 30% en is afhankelijk van de distilleerderij. Een verfrissend zacht-zoet drankje met een scherpe mint-twist. Onze koning Willem-Alexander en koningin Maxima drinken het graag als digestief tijdens een vakantie in hun Griekse villa op de Peloponnesos.
Je kunt Masticha puur drinken, met ijs, maar ook mixen in talloze cocktails. In bars verspreid over heel Griekenland maken barmannen tegenwoordig de meest creatieve Masticha cocktails met lokale ingrediënten. Ook in Nederland bij Griekse speciaalzaken en online slijters vind je Masticha van distilleerders als Skinos en Roots.
Koum Quat
Koum Quat, ook wel Kum Quat genoemd, is een likeur afkomstig van het Griekse eiland Corfu. De naam is gelijk aan de kleine sinaasappelsoort, waarvan het zoete oranje drankje wordt gemaakt. In 1860 werd het Koum Quat fruitboompje door een Engelsman voor het eerst in het noordwesten van Corfu gebracht. Tegenwoordig is dit het traditionele drankje van Corfu geworden met een alcoholpercentage van 15%, 20% of zelfs 25%. In menig restaurant of taverne op het Ionische eiland krijg je als digestief een glaasje Kum Quat aangeboden tijdens je vakantie.
Tentura
Tentura is een authentieke donkere kaneellikeur uit de stad Patras in het noordwesten van de Peloponnesos. Zelfs bij de Grieken is dit drankje nog relatief onbekend. Het heeft een zoete, kruidige smaak van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. De geschiedenis van dit lekkere Griekse drankje gaat terug naar eind 18e of begin 19e eeuw. Er zijn zelfs recepten gevonden van een soortgelijk drankje uit de 15e eeuw.
Het drankje wordt meestal gedronken als digestief. Een goede combinatie met een kop koffie of sterkere espresso. Deze likeur heeft doorgaans een alcoholpercentage van 24%. Her en der zie je Tentura al terug op de borrel- en drankenkaart van Griekse restaurants in Nederland.
Rakomelo
Rakomelo is een Griekse likeur gemaakt van rakí, honing en kruiden. Het wordt veel gedistilleerd op Kreta, maar ook elders in Griekenland. In de wintermaanden wordt Rakomelo ook wel verwarmd gedronken en werkt het helend voor een zere keel. Het wordt in dit seizoen tevens gedronken als digestief.
De geschiedenis van Rakomelo gaat helemaal terug naar de 12e eeuw. Je komt uit op het eiland Kreta, maar ook Amorgos en de Peloponnesos hebben een rijke historie met deze winterlikeur.
Kitron
Kitron is een citroenlikeur uit Naxos. Een drankje dat wordt gedistilleerd hoog in de bergen in het dorp Chalki. Al sinds 1896 wordt Kitron gemaakt van citroenblaadjes en niet van de citroenen zelf, wat je wellicht zou verwachten. Het alcoholpercentage is vrij hoog en varieert van 30 tot 36 procent. Tegenwoordig is Kitron echt en lokaal drankje van Naxos geworden en wordt het nauwelijks meer geëxporteerd. Naar andere Griekse eilanden en streken op het vasteland gebeurt dit nog wel.