Dit is rakí (tsikoudia) uit Kreta

2 juni 2024 Bas Wanrooij

Faskomilia distilleerderij op Kreta voor rakí en tsikoudiaRakí, met de klemtoon op de í, is de sterke drank van het Griekse eiland Kreta. Het is zeker geen likeur, want het heeft een hoog alcoholpercentage van 37%. Kretenzers noemen het zelf graag tsikoudia en het is niet te verwarren met de Turkse raki, waar anijs in zit. Overigens is het een fabel dat ze op Kreta voor de distillatie van goede rakí alleen de droesem gebruiken. Tsikoudia wordt namelijk bij voorkeur gemaakt van hele druiven, gefermenteerd, en het liefst dubbel gedistilleerd. Voor het geheim van rakí gingen we op bezoek bij Nikolaos Grivikas van de traditionele en authentieke Faskomilia Distillery, dichtbij Knossos.

Spinas Muscat druiven zijn het beste voor tsikoudia

Rakí-proeverij bij Nikolaos van Faskomilia op KretaDe familie heeft al een vergunning sinds 1922 om rakí te distilleren op Kreta, maar Nikolaos heeft de huidige Faskomilia distilleerderij pas in 2014 zo gebouwd. ‘Voor tsikoudia gebruiken we het liefst de lokale Spinas Muscat druiven. Zongerijpt, puur natuur en verder niks erbij. We verbouwen ze zelf ook hier direct naast de distilleerderij. En ik help graag mensen in de omgeving om een betere prijs voor hun druiven te krijgen’, vertelt Nikolaos ons terwijl we met elkaar proosten.

Elke passant, allemaal locals, claxonneert een keer als ze over de zandweg langs de distilleerderij rijden. Ondanks dat het rustig en afgelegen ligt, brengt zo’n begroeting toch iets gemoedelijks. Standaard steekt Nikolaos zijn hand dan ook even omhoog en kijkt hij door de altijd openstaande voordeur naar buiten.

Rakí voor de gezelligheid en betere spijsvertering

De Kretenzische gastvrijheid is warm. Dat hebben we al ervaren tijdens Dakos maken in Kritsa elders op Kreta. En nu bij Nikolaos voelt het wederom als thuiskomen. ‘We drinken rakí vooral om de gezelligheid op Kreta. Zo blijf je namelijk wat langer aan tafel zitten en heb je wat meer tijd voor elkaar. Tevens bevordert het de spijsvertering en daarom wordt het dan ook vaak aangeboden als digestief in onze tavernes.’, zegt Nikolaos tijdens een wandeling door zijn biologische wijngaard.

Gezellige feestjes en raki-proeverijen

Faskomilia distilleerderij van tsikoudia op KretaIn de wintermaanden verblijft Nikolaos met zijn Koreaanse vrouw in de Verenigde Staten. Medio mei keert hij terug naar Faskomilia en ontvangt hij graag zoveel mogelijk gasten. Een lokale reisorganisatie viert hier regelmatig feestjes met toeristen tijdens een heuse ‘rakí-proeverij’ in de zomermaanden. ‘Dan wordt zo’n middag al snel ook een gezellige lange avond vertelt Nikolaos. Met locals vieren we hier graag hun oogst tijdens het distilleren van van hun tsikoudia. Ook erg gezellig.’, weet Nikolaos nog te melden.

Zelf experimenteert hij graag met een vleugje sinaasappel, pure honing en het laten rijpen van de tsikoudia op eikenhouten vaten. We hebben alle rakí-varianten geproefd tijdens ons bezoek en waren onder de indruk van de verschillende smaken.