Kitron en jam uit Naxos

27 augustus 2019 Bas Wanrooij

Kitron en jam uit NaxosNaxos is niet alleen het grootste eiland van de Cycladen-archipel, maar ook het groenste. Een stuk rustiger dan Mykonos en Santorini en prima als eilandhopreis te combineren. Naxos trekt families en echtparen met onder andere prachtige stranden, zoals Agios Prokopios, en de gezellige hoofdstad. De lokale Kitron likeur en de jam van Marietta zijn lekkere souvenirs.

Kitron is de citroenlikeur van Naxos

Kitron wordt al sinds 1896 gemaakt in het bergdorpje Chalki. De likeur wordt niet gemaakt van de citroenvrucht zelf, maar van de bladeren van de boom. In de winter worden de bladeren verzameld en in maart worden de drie verschillende soorten likeur gedistilleerd. Elke variant heeft zijn eigen kleur en alcoholpercentage. Groene Kitron heeft een alcoholpercentage van 30%, witte Kitron 33% en gele Kitron zelfs 36%. Je kunt ze alle drie, net als de lokale ouzo, proeven in de distilleerderij van Vallindras in het centrum van het bergdorp. Bovendien is een wandeling door het historische dorp zelf een tip.

Jam van Naxos Geuseis verschilt per seizoen

Jam uit NaxosMarietta maakt samen met haar moeder confituren van fruit en zelfs tomaten. Het aanbod van de marmelades verschilt per seizoen en is afhankelijk van wat er op dat moment op Naxos groeit en bloeit.

We proefden verschillende varianten van de lekkere jam en waren verrast door de frisse smaak van de tomatenjam. Andere smaken zijn onder andere citroen, kersen, aardbei, mandarijn, pompoen, vijg, sinaasappel, abrikoos en pruim. De winkel Naxion Geuseis, welke in 2013 is geopend, met het complete assortiment fruitjam vind je in het centrum van Naxos-stad. De ligging is in een zijstraatje net achter Hotel Coronis.