Mastiha likeur

10 september 2019 Bas Wanrooij

Mastiha likeur cocktail uit ChiosMastiha, ook wel Masticha genoemd, is een Griekse likeur afkomstig uit het zuiden van het eiland Chios. Hier groeien namelijk alleen de mastiekbomen, waarvan de hars wordt gebruikt voor deze unieke likeur. Mastiha Chios is hars afkomstig van de stam en de takken van de mastiekboom pistacia lentiscus. De Europese Unie heeft Chios Mastiha in 1992 de status beschermde herkomstaanduiding (BOB of PDO) gegeven. Dit betekent dat het alleen zo mag heten als de mastiek hiervandaan komt.

Mastiha likeur puur of in cocktails

Tears of Chios mastiek harsHet verfrissende drankje is zacht-zoet met een scherp mintsmaakje. In Griekenland, niet alleen op Chios, wordt het graag gedronken als digestief. Het alcoholpercentage van mastiha likeur ligt tussen 24% en 30% en is afhankelijk van de distilleerderij.

Ook in Griekse cocktailbars wordt Mastiha steeds meer en op creatieve wijze gemixed. Onze koning Willem-Alexander en koningin Maxima drinken het graag na het diner in een lokaal restaurant, tijdens vakanties in hun Griekse villa op de Peloponnesos.

Je kunt Masticha puur drinken met ijs of gemixed in een zomerse cocktail. De fraaie bekende fles van Skinos, met de witte doorkijkrand, is te vinden in alle duty-free shops op de Griekse luchthavens. Skinos is trouwens de oorspronkelijke Griekse benaming voor mastiek. Niet alleen een lekker souvenir, maar bovendien mooi. Natuurlijk is er meer aanbod van andere, vaak lokale, distilleerderijen.