Dit is Tentura

4 april 2024 Bas Wanrooij

Tentura van Vantana distilleerderij uit Patras GriekenlandTentura, ook wel Tentoura genaamd, is een traditionele likeur uit de stad Patras in de streek Achaia in het noordwesten van de Peloponnesos. Het drankje dateert uit de 15e eeuw, toen de Venetianen hier nog heersten. De naam Tentura is afgeleid van het Latijnse woord ’tinctura’ wat tinctuur betekent. En dus een alcoholisch drankje gemaakt van één of meerdere kruiden. Tentura is donker van kleur met als ingrediënten voornamelijk kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Lekker voor bij de koffie bijvoorbeeld of als digestief ter afsluiting van je maaltijd. We spraken met Georgios Tzoudas van de Vantana distilleerderij uit Patras over deze eeuwenoude likeur uit Griekenland.

Een aromatische Griekse likeur uit Patras

Vantana distilleerderij in Patras GriekenlandPanagiotis Vantanas, de oprichter van onze distilleerderij, was een ware pioneer in het maken van Tentura. Destijds meerden er veel schepen uit het verre oosten aan in de haven van Patras. Zo ontdekte hij al snel kleine juweeltjes. Denk bijvoorbeeld aan kruidnagel uit Indonesië, kaneel uit Ceylon en nootmuskaat uit India’, vertelt Georgios ons trots. Tentura is een aromatische likeur en daardoor noemen inwoners van Patras het drankje ook wel zo in het Grieks: ‘Moschovolithra’. Tentura kun je tegenwoordig op veel plaatsen in Griekenland drinken. Zelfs in enkele Griekse restaurants in Nederland zagen we het op de kaart staan.

Tentura drink je als digestief met amandelen of chocolade

Tentura likeur uit de Peloponnesos‘In de 20e eeuw werd de traditionele Tentoura likeur pas echt populair in de stad. Iedereen haalde toen zijn Tentura bij de Panagiotis Vantana distilleerderij aan Gerokostopoulou Street in de wijk Markato van Patras.’, gaat Georgios gezellig verder.

Het is trouwens nog altijd een hip drankje op feestjes, festivals en lokale evenementen. Grieken drinken het graag als digestief met wat amandelen of walnoten, chocolade en gedroogd fruit als vijgen, dadels, pruimen en abrikozen.

Het geheime ingrediënt van Tentoura

Tentoura heeft een beschermde geografische aanduiding (PGI). Dit betekent dat Tentura door zijn unieke eigenschappen beschermd is en alleen in de regio van Patras traditioneel mag worden vervaardigd. ‘Een goede Tentura heeft dus ook Patras op het label erbij staan. Onze Vantana Classic en Vantana 1950 especial Tentoura hebben als ingrediënt ook een klein beetje van een topkwaliteit Mavrodaphne. Natuurlijk uit Patras. Dit is voor de kleur en om de smaak wat zachter maken’, weet Georgios Tzoudas ons nog te melden. De distilleerderij in Patras is overigens alleen te bezoeken op vrijdag en zaterdag en op afspraak, mocht je interesse hebben.