Chozoviotissa klooster

Het klooster van Chozoviotissa (Hozoviotissa) is de trekpleister van het Griekse eiland Amorgos. Je ziet de foto van het witte klooster tegen de steile rotswand op veel kalenders en ansichtkaarten. Het maakt Amorgos een belangrijke bestemming voor Orthodoxe pelgrims. Acht verdiepingen telt het Chozoviotissa klooster, gebouwd tegen een steile rots hoog boven de zeespiegel langs de onbereikbare zuidkust van het eiland. Het plaatje is een combinatie van absolute schoonheid en de wildernis.

het Chozoviotissa klooster is de bezienswaardigheid van Amorgos

Het klooster van Chozoviotissa is verticaal gebouwd, is niet breder dan vijf meter en dateert uit het jaar 1088. Op een hoogte van 600 meter aan de zuidzijde in de Prophet Elias berg, kijken de monniken uit over zee. Het is nog best een stukje lopen trouwens over de smalle stenen pad met vele treden omhoog naar de ingang. Aan de rechterkant zie je het eilandje Viokastra en als het klooster open is zijn de monniken je graag van dienst voor een rondleiding.

Niet alleen is er een kerk en kamers voor de monniken, maar ook een eetkamer, keukens, opslagplaatsen en wijnpersen en kelders. Er zijn kledingvoorschriften als je het klooster wilt bezoeken. Het lichaam dient bedekt te zijn en vrouwen mogen geen broeken dragen. Alleen op 6 augustus is het klooster gesloten voor publiek. Leuk om een bezoek te combineren met Agia Anna op twee kilometer afstand.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur
Entree: gratis

Chozoviotissa klooster bezienswaardigheden

Bezienswaardig is niet alleen het klooster en het uitzicht hiervan uit op de zee en de rotsen. Er zijn enkele belangrijke iconen die je kunt bezichtigen tijdens je bezoek. Het icoon uit 1619 met de Panagia Vrefokratousa erop is een fraai en bijzonder item. Het Chozoviotissa klooster heeft bovendien een grote bibliotheek. Hierin liggen bijna honderd handgeschreven werken uit de negende tot de achttiende eeuw.

Meer Griekenland aanbiedingen