Klimaat en weer Amorgos

  Amorgos is een eiland in de Egeïsche Zee en dat betekent in de zomermaanden regelmatig wind uit het noorden. De luchtvochtigheid is op Amorgos niet zo hoog en het aantal dagen met neerslag is in de maanden juni, juli en augustus te verwaarlozen. Door de “Meltemi” wind, zeker bij harde wind, kan het in de ochtend bewolkt zijn. In juli en augustus komt dit vrij veel voor, maar dan komt de zon er vanaf 11 uur al snel doorheen. In juni is er veel minder wind en zijn er nog meer zonuren.

  Op Amorgos loopt de maximum temperatuur op tot 30 graden

  In de zomer komt de maximum temperatuur eigenlijk nauwelijks boven de 30 graden uit. In 2013 waren 1 augustus (30,4 C) en 11 juni (30,3 C) de twee warmste dagen van het jaar. De laagste temperaturen werden in 2013 gemeten op 8 januari (3,8 C) en 11 december (5,7 C). De meeste neerslag valt op Amorgos in de maanden november, december, januari en maart. Januari is de maand met de meeste dagen met neerslag en november de maand met de meeste neerslag.

  foto album

  Zeewatertemperatuur Amorgos

  In de winter is de zee rondom Amorgos te koud om in te zwemmen. De temperatuur van het zeewater schommelt meestal tussen de 13 en 15 graden. Vanaf mei is de temperatuur van de zee bij de stranden vaak al 20 graden. Bij warme winters kan het zwemwater eind april al rond de 20 graden zijn. In augustus is het zeewater heerlijk warm met temperaturen van 24 of zelfs 25 graden. Bij een een harde “Meltemi” wind kan het zwemwater in de baaien gericht op het noorden een stuk kouder zijn.

  Sneeuw komt op Amorgos gemiddeld één keer in de 14 tot 17 jaar voor. De laatste keer was op Valentijnsdag in 2004 toen het hele eiland bedekt was met een dun wit laagje sneeuw.

  Beste reistijd Amorgos

  De beste reistijd voor Amorgos is afhankelijk wat je wilt gaan doen tijdens je vakantie. Het klimaat op Amorgos zorgt voor vrij natte winters en droge zomers. Als je wilt gaan wandelen is de periode april, mei, de eerste helft van juni en de tweede helft van september de beste reisperiode voor het Griekse eiland Amorgos. Het weer in deze periodes in het beste om te gaan wandelen. Vaak weinig wind, weinig neerslag en niet al te hoge temperaturen. In april en mei is het landschap op Amorgos ook mooi groen en dat maakt het eiland nog mooier. Voor natuurliefhebbers is dit de beste reistijd.

  De beste vakantiebestemming voor families met kinderen is Aegiali. Het zandstrand is prima voor kleine kinderen met weinig golven en een langzaam aflopende zeespiegel. De beste reistijd voor Aegiali is de zomer.

  Meer Griekenland aanbiedingen