Andros stad

Andros stad ligt aan de zuidoostkust van het gelijknamige Griekse eiland. Het is de hoofdstad van het Cycladen-eiland en wordt, zoals zoveel hoofdsteden van Cycladen, ook wel Chora (Hora) genoemd. De stad is langgerekt met een fraai gedeelte op een smal schiereiland. Op de kop van het schiereiland nog resten van het Venetiaanse kasteel Kato Kastro met stenen boogbrug.

Andros-stad is de historische hoofdstad van het Griekse eiland Andros

Andros-stad heeft een rijke historie en daar is vandaag de dag nog veel van terug te zien. Een met stenen geplaveide weg gaat door het hart van de stad. Volg je deze weg dan wandel je zo van de ene naar de andere kant van Andros stad. Bij het Venetiaanse Kastro ligt een pleintje met een groot bronzen beeld van een onbekende zeeman. Op de bankjes kun je hier genieten van het fraaie uitzicht op het stadje, de kustlijn en het kerkje Agia Thalassini op een rotspunt.

Aan beide zijden van het schiereiland liggen de stranden van Andros-stad. Lange zandstranden en grotendeels georganiseerd. Aan de zuidzijde ligt Paraporti beach, waar een riviertje op uitmondt. Het strand aan de noordkant, Neiborio beach genaamd, is meer georganiseerd en drukker. In de stad vind je drie musea: het archeologisch museum, het museum voor moderne kunst en het scheepvaartmuseum.

De hoofdstraat in Andros-stad is ook direct de plek voor toeristen. Winkeltjes met lokale producten, ouzeri’s, espressobars en soms ook marktkraampjes. Een straatje om doorheen te wandelen.

Andros stad bezienswaardigheden

Het Venetiaanse fort werd tussen 1207 en 1233 gebouwd door de leider destijds Dandalo genaamd. Op slechts twee meter van Chora vind je hier nu nog de resten van en het Kastro behoord tot de bezienswaardigheden van Andros-stad.

Vanaf Kato Kastro is ook de vuurtoren van Andros het beste te bewonderen. Zeker een bezienswaardigheid. De puntige ronde vuurtoren zelf misschien niet direct, maar het complete plaatje wel. Gebouwd op een kleine rots, iets breder dan de vuurtoren zelf, met een stenen trap is een spectaculair aanzicht.

Meer Griekenland aanbiedingen


Andros stad stranden

Paraporti beach is het grotere strand, maar dus ook het minder georganiseerde strand van Andros-stad. Het heeft slechts één taveerne op 50 meter van het strand en wordt in tweeën gedeeld door een smal riviertje. In de zomer zwemmen hier zo nu en dan eenden en zwanen.

Neiborio beach aan de noordzijde is veel meer georganiseerd met langs het strand bars en tavernes.  Op het strand ligbedden en parasols en hier is in de zomermaanden genoeg volk.

Aan de andere kant van kaap bij de haven liggen de fraaie stranden Yalia en Piso Yalia beach. Ook wel Gialia beach genoemd en geliefd bij locals. Barbarola taveerne is een tip aan Piso Yalia beach voor lokale verse gerechten. Laten we zeggen een pima restaurantje voor de lunch.

Ten zuiden van de stad is Seneti beach nog een schitterend en rustig gelegen strand in een smalle beschutte baai.