Pyrgi

Pyrgi, ook wel Pirgi genoemd, is de mastiekhoofdstad in het zuiden van het eiland Chios op 28 kilometer van Chios stad. Het is het grootste middeleeuwse dorp van Chios en ook het belangrijkste dorp van het Griekse eiland. De traditionele decoratie op de woningen, ook wel xysta genoemd, zijn uniek en je waant je even in een andere wereld. Neem een kijkje op het dorpsplein van Pyrgi, de witte huizen met grijze opgeschilderde decoraties, de Theotokos kerk en de terrasjes geven je een uniek beeld. Het is nog steeds een levende legende afkomstig uit de Middeleeuwen.

Pyrgi is de mastiekhoofdstad en heeft huizen met traditionele decoraties

Bij het centrale dorpsplein zie je van grote afstand de klokkentoren al boven alle gebouwen uitsteken. Ernaast staat een andere toren en heeft drie verdiepingen. Vroeger had deze toren een totale hoogte van 18 meter en fungeerde als uitkijkpost en daarbij als bescherming. Helaas zijn de toren en de gebouwen hierin niet geheel meer in tact. De Turken en de aardbeving van 1881 hebben een groot deel verwoest. In 1937 heeft de gemeente besloten om de bovenste drie meter van de toren te laten slopen door de slechte conditie van dit deel. In de toren zijn nog steeds traditionele huizen uit 1892 te bezichtigen.

Pyrgi mag niet ontbreken tijdens je vakantie op Chios. Een dorp met zijn eigen eeuwenoude tradities en bezienswaardigheden. In mei 2016 is hier het enige echte mastiek museum geopend.

Chios foto album

Pyrgi tips

Terras op centrale plein Pyrgi op Chios

Terrasje op centrale plein in Pyrgi

Pyrgi is een labyrint met smalle straatjes, oude grijze gebouwen met platte daken en de witgekalkte huizen met fraaie decoraties in natuurtinten. Neem de tijd voor een kop koffie, lunch of Grieks diner op het centrale plein van Pyrgi en geniet van wat je hier allemaal ziet. Je zit in het centrum van een middeleeuwse stadje vol verassingen.

De “xysta” muurschilderingen en decoraties worden tegenwoordig gemaakt door kunstenaars, maar ook werklui die het maken van de decoratieve versieringen eigen hebben gemaakt. De patronen zijn allemaal kaarsrecht en horizontaal en in de kleuren zwart, grijs of een bruintint Tip voor de mooiste decoraties zijn de Taxiarchus kapel en het huis van Tsikis.

In mei 2016 is in Pyrgi het enige echte mastiek museum geopend. Een modern gebouw, gesubsidieerd door de culturele afdeling van de Pireaus bank, herbergt de historie van Chios en haar mastiek. Je krijgt in het mastiek museum een goed beeld van hoe mastiek wordt gewonnen en wat er allemaal van wordt gemaakt. Het museum in Pyrgi is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en de entree bedraagt € 3,- per persoon. Ben je onder de 18 jaar of ouder dan 65 jaar dan is de toegang € 1,50 per persoon. Leuk om te bezoeken tijdens je vakantie.

Meer Griekenland aanbiedingen


Pyrgi bezienswaardigheden

Agio Apostoli kerk in Pyrgi Chios

Agios Apostoli kerk in Pyrgi Chios

Het dorpsplein, de Kimisis Tis Theotokos kerk uit 1694, de Agios Antonios kapel met de klokkentoren en de toren zijn bezienswaardigheden van Pyrgi zoals al vermeld. De byzantijnse kerk Agio Apostoli uit de 13e eeuw is een andere trekpleister van het mastiekdorp. De kerk rijst op aan het einde van een smalle oude tunnel vanaf het dorpsplein. Zowel de buitenzijde als de binnenzijde zijn interessant om te bekijken. Een andere kerk die te bezichtigen is is de Taxiarches kerk uit 1680 in het zuiden van het dorp en in het noordwesten kun je de oude kerk Ipapanti bezoeken.

Ook het klooster van Agios Georgios uit de 19e eeuw is een bezienswaardigheid. Daarbij is een wandeling door het centrum van Pyrgi erg interessant en je komt vast en zeker je eigen hotspots tegen.