4 traditionele dorpen bij Chersonissos

23 mei 2024 Bas Wanrooij

Tradtitionele dorp Piskopiano bij Chersonissos op KretaIn de omgeving van Chersonissos en Malia in het noorden van Kreta kun je uitstapjes maken naar traditionele dorpen in de omgeving. In deze levendige badplaatsen is er plezier voor alle leeftijden en juist de authentieke dorpen in het achterlandschap bieden een oase van rust en authenticiteit. Ontdek de gezellige ‘platia’, ook wel dorpspleinen genoemd, met kafénions, mooie kerken en terrasjes onder een oude plataan van bijvoorbeeld Piskopiano, Mochos en Krasi. Dit zijn de 4 mooiste traditionele dorpen bij Chersonissos.

Krasi: mooi authentiek bergdorp bij Chersonissos

Platia en plataan van bergdorp KrasiKrasi ligt op 20 kilometer ten zuidoosten van Chersonissos en is een echt authentiek dorp. Herkenbaar is het dorpsplein met zijn fontein en monumentale plataan van 2.400 jaar oud. Deze zeer oude boom heeft een stam met een doorsnede van maar liefst 14,6 meter op een hoogte van 1,30 meter. Hieronder kun je in de schaduw wat eten of wat drinken op het terras van de Kretenzische taverne Platanos.

De Megali Vrysi waterbron hier op het plein wordt nog steeds gebruikt voor drinkwater en behoort tot de mooiste van Kreta. Vanuit Malia vertrekt de ‘Happy Train’ vier keer per week naar Krasi als je geen huurauto hebt.

Grieks eten met dans en muziek in Mochos

Mochos is een ander traditioneel dorp in de buurt van Chersonissos en ligt op 15 kilometer afstand. Hier kun je op de platia origineel Kretenzisch eten in diverse lokale tavernes. Tip om hier een keer te gaan lunchen of dineren tijdens je vakantie. In het hoogseizoen treedt op het gezellige dorpsplein elke woensdagavond de lokale dansgroep ‘I Proodos’ op met Kretenzische muzikanten. Drie keer per week rijdt de ‘Happy Train’ vanuit Stalis en Malia naar Mochos. Reken op een leuk uitje van een halve dag.

Oude ambachten in het traditionele dorp Avdou

Gevel met oude ambachten in bergdorp AvdouAvdou ligt op 230 meter hoogte in het binnenland van Kreta. Vanuit Chersonissos is het 15 kilometer rijden. Dit traditionele dorp werd al in het jaar 1381 gesticht. De Agios Antionos kapel heeft prachtige oude fresco’s uit de 14e en 15e eeuw. Een wandeling door het oude dorp mag niet ontbreken tijdens je bezoek. Let vooral op de aanduidingen aan de gevels. Ze vertellen je namelijk welke authentieke ambachten hier voorheen werden bedreven. Tevens levert je dit prachtige plaatjes uit Avdou op voor in je foto-album.

Op de fiets van Chersonissos naar Piskopiano

Piskopiano is één van de 4 traditionele dorpen bij Chersonissos en ligt op slechts twee kilometer afstand. Het dorp ligt pal naast het gezellige plaatsje Koutouloufari. Je kunt bijvoorbeeld op de fiets vanuit Hersonissos naar Piskopiano gaan en verder door naar Oud-Chersonissos. Even wat anders tijdens je vakantie en een leuke activiteit voor zowel jong als oud. In de pittoreske smalle straatjes slenter je langs stenen woningen en kom je altijd weer op het dorpsplein van Piskopiano uit met gezellige kafénions en tavernes.