Loutro

Loutro is een dorpje aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta. Het traditionele vissersdorp met witgekalkte huizen is alleen bereikbaar per boot of te voet. Voor de rustzoekers is het dorp DE vakantiebestemming op Kreta. Geen auto’s en er zijn verder weinig activiteiten te ondernemen. Ja, een wandeling maken naar Glyka Nera beach of Marmara beach. Maar het beste is om met een boek op een terrasje aan zee te gaan zitten of op een ligbed met parasol op het kleine kiezelstrand te relaxen.

Loutro het autovrije witte vissersdorp op het Griekse eiland Kreta

Vanuit Hora Sfakion vertrekken meerdere keren per dag veerboten naar Loutro en sommige diensten verder door naar Agia Roumeli. De veerdienst vaart ook weer terug van Agia Roumeli naar Hora Sfakion. Met een tussenstop in Loutro. Vanuit Agia Roumeli zijn de boten later op de middag volgeladen met toeristen die zojuist de Samaria kloof hebben gelopen. Vanuit Hora Sfakion worden de veerdiensten georganiseerd door rederij Anendyk en de overtocht naar Loutro duurt ongeveer 20 minuten.

Appartementen, studio’s en hotels zijn er wel in Loutro. Aan te bevelen als je hier ’s zomers naartoe wilt gaan op vakantie om deze voortijdig te reserveren. In het voor- en naseizoen is het minder druk en kun je vaak nog onderhandelen over de prijs per overnachting.

foto album Kreta

Loutro tips

Loutro op Kreta in Griekenland

Loutro Kreta – uitzicht op het dorp

Een dagje, of meerdere dagen, heerlijk relaxen dat is een tip voor Loutro. Maar dat gaat eigenlijk vanzelf. Een andere tip is om een wandeling te maken naar sweet water beach, ook wel Glyka Nera beach, genoemd. Ooit is het strand verkozen tot mooiste van Kreta. Het wandelpad is een E4 route, maar je moet geen last van hoogtevrees hebben. Goed schoeisel is aan te bevelen en neem voldoende drinkwater mee voor onderweg. De wandelroute gaat langs zee en halverwege passeer je een wit (fotogeniek) kapelletje. Voor je het strand van Glyka Nera op wilt lopen word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op de hele baai en de taveerne. Neem voor de wandeling zo’n 45 minuten reistijd.

Je kunt verder doorwandelen naar Hora Sfakion. Het E4 wandelpad eindigt namelijk in deze havenplaats. Het laatste stuk van de wandelroute van Glyka Nera beach naar Hora Sfakion is ongeveer een uur lopen. Andere optie is om met een taxiboot naar Hora Sfakion te varen. Let op dat je vooraf informeert naar de prijs, want het is niet goedkoop.

Meer Griekenland aanbiedingen


Loutro stranden

Loutro heeft een eigen kiezelstrand. Niet een groot strand en geheel georganiseerd met strandstoelen en parasols. Langs het strand direct taveernes en terrasjes. Er zijn echter mooiere en minder georganiseerde stranden in de omgeving. Te voet is een optie om naar Glyka Nera beach te wandelen of naar Marmara beach. Je kunt ook met een taxi-bootje of georganiseerd met een dagtocht hiernaartoe.