Griekse eilanden dichtst bij Afrika, Italië en Turkije

6 maart 2024 Bas Wanrooij

Authentiek terras op SamosGriekenland heeft 6.000 verschillende eilanden, waarvan er officieel 227 zijn bewoond zijn. Toch zijn er wereldwijd landen met nog (veel) meer eilanden. Zo heeft Japan er bijvoorbeeld 14.125 en Zweden zelfs 267.000. Goed, dan tellen de Zweden elke rots of hoop grond wel graag mee. Welke Griekse eilanden liggen het dichtst bij Afrika, Italië en Turkije? Lees verder, we hebben ze namelijk voor je op een rij gezet.

Samos ligt het dichtst bij Turkije

Samos is het bewoonde Griekse eiland dat het dichtst bij Turkije ligt. In de straat van Mycale ligt het namelijk op slechts 600 meter van het Turkse plaatsje Bayrak Adasi af. Het Diapontische Othoni ligt dan weer het dichtste bij Italië. De afstand tot de Italiaanse kust bedraagt hiervandaan slechts 75 kilometer. Bij helder weer zegt men de kust van Italië vanaf de berg Imerovigli te kunnen zien liggen. Tevens is dit het noordelijkste eiland van Griekenland. Othoni kun je bereiken vanaf het groene Corfu met een veerboot vanuit Agios Stefanos of Kerkyra.

Gavdos zuidelijkste eiland van Griekenland

Gavdos daarentegen ligt het dichtste bij Afrika. De afstand naar het continent bedraagt namelijk maar 250 kilometer vanaf dit Griekse eiland. Het ligt tevens het verste weg van Nederland en is dan ook het zuidelijkste eiland van Europa. Om op Gavdos te komen dien je eerst op Kreta te geraken. Vanuit de kustplaatsen Chora Sfakion en Paleochora vertrekken in de zomer dagelijks veerdiensten hiernaartoe. Om het zuidelijkste puntje van Europa te markeren is een grote houten stoel op deze kaap geplaatst. Herkenbare spot en gewild voor een foto op bijvoorbeeld Instagram.

Corfu heeft dan weer de kortste vliegafstand vanaf Nederland. De vliegduur vanuit Nederland naar dit Ionische eiland bedraagt gemiddeld twee uur en dertig minuten. Het vliegveld van Karpathos ligt dan weer het verst van Nederland af. Toch bedraagt de vliegtijd nog altijd minder dan vier uur hiernaartoe.