7 onbekende Griekse eilanden

9 april 2021 Bas Wanrooij

7 onbekende Griekse eilandenWat is een onbekend Grieks eiland? Een goede vraag. Eilanden met internationale luchthavens en Griekse eilanden waar pakketreizen vanuit Nederland naartoe worden aangeboden, beschouwen wij als bekend. Bijvoorbeeld Kreta, maar ook Alonissos en Kythira. Dan blijven er nog genoeg eilanden over die nog (redelijk) onbekend zijn. En waar je zelf wat meer voor dient te doen om er te geraken. We hebben 7 onbekende Griekse eilanden voor je op een rijtje gezet. Welke heb jij hier al van bezocht?

1. Samothraki – is een groen eiland in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Vanuit de stad Alexandropoulis op het vasteland vertrekken frequent veerboten naar Samothraki. De overtocht duurt ongeveer twee uur. De wilde natuur met kloven en watervallen trekt wandelaars en natuurliefhebbers naar dit nog onbekende Griekse eiland. Kamariotissa is de havenplaats en hier worden tevens slaapplaatsen aangeboden in appartementen, studio’s en kleinschalige hotels. Therma is een ander gezellig dorp aan de noordkust. De mooiste stranden van Samothraki, zoals Pachia Ammos en Vatos beach, vind je langs de zuidkust.

Onbekend Grieks eiland Gavdos2. Gavdos – heeft het zuidelijkste puntje van Europa. Dit eilandje ligt onder Kreta in de Libische Zee en is te bereiken met een veerboot vanuit Paleochora of Chora Sfakion. Je komt aan het in het haventje van Karaves. Gavdos is een vrij kaal en dor eiland en trekt voornamelijk toeristen met zijn fraaie zandstranden. Vrij kamperen mag je hier op veel plaatsen en dat werkt als een magneet op jongelui. Met name Grieken bezoeken het eiland Gavdos graag voor een kort verblijf. Opvallend is de grote stenen stoel bij Trypiti, die het zuidelijkste puntje van Europa symboliseert.

3. Lipsi – is een klein eiland ten zuiden van Patmos. Hier is tot nu toe slechts één Covid19-besmetting geweest. Je hebt geen huurauto nodig om Lipsi te ontdekken. Met de benenwagen kun je je over het eiland verplaatsen. Een oase van rust met talloze baaitjes en stranden als Platis Gialos en Lientou beach. Lekker relaxen, proef de lokale wijnen van Lipsi winery en geniet van het authentieke Griekenland op Lipsi. 

Kastelorizo als onbekend Grieks eiland4. Kastelorizo – ligt als Grieks eiland het verste weg van Nederland. Een afgelegen stukje Griekenland, maar Kastellorizo heeft een eigen vliegveld en verbindingen met Athene en Rhodos. Ook hier geen massatoerisme en in twee á drie dagen kun je het hele eiland ontdekken. Eigenlijk gebeurt alles in het hoofdstadje Megisti. Langs de wandelboulevard staan kleurrijke herenhuizen met gezellige, voornamelijk, visrestaurants. De piek van de hoogste berg op het kleine onbekende eiland komt tot 273 meter boven de zeespiegel. In de bergen liggen de kloosters van Agios Georgios en Agios Panteleimon op loopafstand van Megisti en zijn bezienswaardig.

5. Kasos – is een onbekend Grieks eiland en ligt dichtbij Karpathos. Met de veerboot duurt de overtocht naar het havenplaatsje Fri ongeveer anderhalf uur. Kasos heeft een eigen nationale luchthaven en er zijn alleen binnenlandse vliegverbindingen met buureiland Karpathos. De mooiste stranden vind je niet op Kasos zelf, maar op het kleinere eiland Armathia pal voor de kust. Ook hier geen massatoerisme, voornamelijk Grieken en het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan.

Symi als onbekend Grieks eiland voor vakanties6. Symi – is één van de mooiste Griekse eilandjes. Vanuit Rhodos zijn er dagexcursies naar dit eiland vlak voor de kust, maar een paar nachtjes op het eiland verblijven is een tip. De fraaie boulevard van het hoofdstadje toont het rijke handelsverleden van dit Griekse eiland. Er zijn echter nog meer interessante plaatsen op Symi. Zo ligt aan de andere zijde het Michael Panormitis klooster en is snorkelen in de baai van Agios Georgios een must do. Symi is wel wat bekender, maar vooral als dagexcursie en nog niet voor een langer verblijf. Hierdoor behoort Symi wat ons betreft ook tot deze 7 onbekende Griekse eilanden.

7. Sifnos – is het foodie-eiland van Griekenland. Deze reputatie heeft het sinds 1910 opgebouwd. In dat jaar publiceerde chefkok Nicholas Tselementes het eerste Griekse kookboek. Vol met lokale traditionele gerechten uit Sifnos. Sifnos ligt wat afgelegen in de Cycladen-archipel. Daardoor wat minder bekend, maar het heeft fraaie zandstranden als Hersonissos beach en Platys Gialos beach. Je kunt Sifnos het beste bereiken met de veerboot vanuit Mykonos of Paros.