Vathy

Vathy (Vathi) is het hoofdstadje van het Griekse eiland Ithaki, ook wel Ithaca genoemd. Het havenplaatsje ligt geïsoleerd in een komvormige natuurlijke baai in de Molos golf aan de zuidkant van het eiland. Amfitheatersgewijs zijn de huizen met oranje pannen gebouwd tegen de glooiende hellingen van de berg Niion. De huizen zelf zijn geverfd in verschillende pasteltinten en sieren hiermee de aanblik van het stadje. In de baai veel zeilboten en ook bijna altijd meerdere fraaie luxe jachten.

Vathy is de pittoreske hoofdstad van het Griekse eiland Ithaki

Vathy is te bereiken met de boot vanuit Kefalonia, maar ook vanuit Astakos op het vasteland. Het is een pittoreske hoofdstad met een centraal gelegen plein en wandelboulevard langs de haven. Achter het plein smalle straatjes met gezellige taveernes, bars en winkeltjes. ’s Avonds is er meer dan genoeg keuze in restaurants. En dan niet alleen voor de Griekse keuken, maar ook de Italiaanse bijvoorbeeld.

Vanaf het Moni Katharon klooster bovenop de Nirito berg heb je een prachtig uitzicht op de baai en het stadje. Laat in de middag is het zicht hiervandaan het mooiste. Dichterbij de stad heb je vanaf het tankstation, net voor je de stad inrijdt, ook een fraai uitzichtpunt. Of vanaf het balkon van één van de appartementen of hotels aan de oostzijde van de baai.

In de baai, eigenlijk de haven, ligt een klein eiland. Het is Lazaretto genaamd met erop de kleine kerk Sotiras. De bouw van huizen is hier net als in Kioni en Fiskardo op Kefalonia aan strikte regels gebonden. Zo blijft het fraaie karakter van de stad ook behouden. Vanaf je balkon van de accommodaties word je getrakteerd op een adembenemend mooi uitzicht op de baai en het hoofdstadje.

Ithaki foto album

Vathy bezienswaardigheden

Uitzicht op Vathy Ithaca

Vathy Ithaki – uitzicht op de stad

In Vathy zijn de kleurrijke huizen op zich al een bezienswaardigheid. Sommige zijn statige herenhuizen. In de hoofdstad van Ithaki zijn voor museumliefhebbers het archeologisch museum en het zeevaart en folklore museum bezienswaardig. En dan zijn er natuurlijk de nodige kerken te bezichtigen als de onze lieve vrouwe kathedraal.

Op zes kilometer ten westen van het stadje liggen de opgravingen van Alalkomenes (Alacomenae). Bezienswaardig zij hier de overblijfselen van de oude stad. Bovenop de berg Loutsa tref je de ruïne van een fort aan, gebouwd door de Fransen, uit 1807.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vathy stranden

Sarakiniko beach bij Vathy op Ithaki

Vathy Ithaki – Sarakiniko beach

Een echt strand heeft Vathy zelf niet, maar op een steenworp afstand liggen de mooiste stranden van Ithaki. Gidaki beach is alleen met een boot of kayak te bereiken, maar de stranden van Sarakiniko en Fliatro ook met een huurauto of scooter. Op een paar kilometer rijden van het stadje.

Filiatro beach is deels georganiseerd. De olijfbomen groeien letterlijk tot aan het kiezelstrand en hieronder kun je voor een drankje of snack terecht bij de “kantina”. Het zeewater kleurt hier smaragdgroen en azuurblauw en het zeewater is schoon en kraakhelder. In de baai zo nu en dan een zeilboot voor anker. Een tip om te bezoeken tijdens je vakantie op Ithaki.

Sarakiniko beach ligt verspreid over twee kleinere groene baaien. Het uitzicht van bovenaf is zeer fraai. Ook hier liggen zeilboten en catamarans regelmatig voor de kust.

Vathy restaurants

Restaurant Nikos in Vathy op Ithaki

Vathy Ithaki – kijkje in de keuken restaurant Nikos

Restaurants, taverna’s en bars zijn er in het gezellig centrum van Vathy genoeg te vinden. Tijdens een ontspannen wandeling door de straatjes kom je genoeg uitnodigende terrasjes tegen. Bij restaurant Nikos kun je alle gerechten in de keuken bekijken voor je aanschuift. De witte houten tafeltjes en stoeltjes staan al op straat. De menukaart is Grieks met heel veel eigen recepten. De porties zijn groot en de prijzen goed. Voor de grill of traditionele Griekse keuken is O Nikos restaurant een tip om te gaan eten.

De kleurrijke vistaverne Poseidon is een tip voor visgerechten. De tafeltjes taan ook hier in het straatje en zien er uitnodigend uit. Restaurant Sirines ligt net buiten de toeristische route, maar in het centrum van Vathy. Fraai terras en op de menukaart veel Griekse gerechten. Soms gegoten in een modern jasje. Ook een tip om wat te gaan eten tijdens je vakantie in Ithaki.

Vathy vakanties

Vakantie in Vathy op Ithaki

Vathy Ithaki – terras op vakantie

Een vakantie naar Vathy op Ithaki kun je georganiseerd vanuit Nederland boeken. Reisorganisatie Ross Holidays biedt vakantiewoningen aan in de grootste plaats van het Ionische eiland. Huize Nona is fraai gelegen en heeft een spectaculair uitzicht over de baai en de stad. Hotel Omirikon ligt rustig aan de wandelpromenade en binnen vijf minuten loop je het centrum van Vathy in.

Een andere mogelijkheid is om zelf een accommodatie te boeken en de bootovertocht naar Piso Aetos vanuit Sami op Kefalonia. Een huurauto is dan ook aan te bevelen.