Dodekanesos

    De Dodekanesos, ook wel Dodecanese genoemd, is een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland. Deze archipel ligt in de Egeïsche dichtbij de Turkije en bestaat uit veertien bewoonde eilanden met een eigen bestuur: Astypalea, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kos, Lipsi, Leros, Kastelorizo, Nisyros, Patmos, Rhodos, Symi en Tilos. Sinds 1948 horen deze Griekse eilanden weer bij Griekenland na eerdere bezettingen door de Italianen en Turken. Rhodos en Kos zijn de bekendste vakantiebestemmingen van deze groep.

    De Dodekanesos is een Griekse eilandengroep in het zuidoosten

    Het grootste eiland van de Dodekanesos is overigens Rhodos en het meest oostelijke is Kastellorizo. Leuk weetje: in het jaar 2018 is er een speciale 2 euromunt geslagen om de hereniging van de Dodekanesos met Griekenland te vieren. De Dodekanesos-eilanden zijn goed met elkaar verbonden. Zeker in de zomermaanden zijn ze gemakkelijk te bereiken per veerboot vanuit andere Griekse eilanden en havenstad Piraeus. Ook zijn sommige eilanden, zoals Kos en Rhodos en Karpathos en Kasos, onderling met elkaar verbonden met binnenlandse vluchten. 

    Karpathos, Kos en Rhodos beschikken over luchthavens met in de zomer rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Het landschap op de eilanden is afwisselend met bergen, fraaie stranden, grotten en op Nisyros nog een (deels) actieve vulkaan. Culturele bezienswaardigheden zijn er genoeg te vinden op de Dodekanesos van bijvoorbeeld het middeleeuwse Rhodos-stad tot het Johannesklooster en de grot van de apocalyps op Patmos.