Fiskardo

Fiskardo is het meest noordelijke stadje van Kefalonia en ligt op 55 kilometer van Argostoli. Het pittoreske havenplaatsje is een beschermd traditioneel dorp en heeft een mondaine uitstraling. Dat merk je als je Fiskardo ziet vanaf de zeilboot wanneer je het haventje komt binnenvaren of wanneer je de auto parkeert en te voet verder wandelt over de boulevard. Door de status van beschermd traditioneel dorp zijn er strenge regels voor verbouwingen en de bouw van nieuwe huizen. Je krijgt hier een goede indruk van hoe de dorpen op Kefalonia eruit zagen voor de aardbeving van 1953.

Fiskardo is het noordelijkste en meest mondaine plaatsje van Kefalonia

Fiskardo is autovrij en aan de rand van het havenplaatsje kun je de auto parkeren. Het kosmopolitische plaatsje is favoriet bij zeilers en als je door de smalle straatjes slentert begrijp je waarom Fiskardo het mooiste dorp van Kefalonia wordt genoemd. Veel beroemdheden als Madonna, Tom Cruise, Steven Spielberg en Tom Hanks hebben het havenplaatsje bezocht en er van genoten. Het centrum heeft tal van smalle straatjes met boutiques, bars, tavernes, koffiebars en andere winkeltjes. Na zonsondergang nodigt het uit om lekker rond te slenteren en alles zelf te ontdekken.

Dichtbij Fiskardo, ten noordwesten, leven nog Monachus Monachus zeerobben. Ook bij het eiland Alonissos in de Egeïsche Zee leven nog van deze wilde zeerobben. Uiteraard zijn ze beschermd en men doet er zoveel mogelijk aan de dieren een natuurlijke leefomgeving te bieden. De kans overigens dat je er eentje tegenkomt tijdens je vakantie is erg klein.

Kefalonia foto album

Fiskardo tips

Fiskardo restaurant op Kefalonia

Fiskardo Kefalonia – traditioneel restaurant

Huur een bootje in Fiskardo en ontdek zelf de prachtige kustlijn van het noordwesten van Kefalonia. Vaar naar afgelegen baaien en strandjes als die van Kimilia beach en Dafnoudi beach. Of zelfs, als er niet teveel wind staat, naar Alaties beach, Het baaitje ten noorden hiervan heeft een schitterend strandje en is alleen met de boot te bereiken.

Op het hoogste plekje van Fiskardo, bovenop de heuvel, is het lokale ecomuseum gestationeerd. Het Fiscardo Environmental Museum is gevestigd in het pand van de oude basisschool en heeft een fraai uitzicht over het havenplaatsje en de baai. Sinds 2000 is het ecomuseum geopend voor publiek en een tip om te bezoeken tijdens je vakantie in Fiscardo.

Maar vooral slenteren over de boulevard langs de terrasjes, kleurrijke herenhuizen en talloze zeilboten.

Meer Griekenland aanbiedingen


Fiskardo stranden

Fiskardo het strand van Emblisi

Fiskardo Kefalonia – Emblisi beach

Fiskardo heeft zelf geen strand. Natuurlijk kun je een duik in zee nemen vanaf de kade of vanaf de rotsen. Op loopafstand (800 meter), naar het noorden, ligt Emblisi beach. Kraakhelder en schoon zeewater en het strand is bedekt met wit zand en witte kiezels. Mooie baai om te gaan snorkelen. Emblisi heeft geen voorzieningen en is het meest populaire strand van Fiscardo.

Kimilia beach is een ander strand en ligt in een schitterend afgezonderde baai. Je kunt hierheen wandelen vanuit Fiskardo. Neem voor de wandeling zo’n 15 tot 20 minuten. Kimilia is een rustig kiezelstrand zonder voorzieningen. Het strand van Kimilia is bedekt met lichtgekleurde kiezels.

Dafnoudi beach ligt nog wat meer afgelegen, maar is toch goed te bereiken. Met de auto rijd je naar het plaatsje Antipata. Bij de taverne sla je rechtsaf en volg je iets meer dan een kilometer de weg naar het noordwesten. Je ziet dan een bordje “Dafnoudi beach”. De laatste 500 meter dien je te voet af te leggen. Ook Dafnoudi beach is niet georganiseerd en er zijn dus geen voorzieningen.

Foki beach ligt ten zuiden van Fiscardo. Langs de weg naar Tselendata. De bomen groeien hier tot op het strand en er is een taverne. Foki beach is wat drukker dan Emblisi, Kimilia en Dafnoudi beach.

Fiskardo accommodaties

Baai van Fiskardo op Kefalonia

Fiskardo Kefalonia – baai en uitzicht

Fiskardo heeft een mondaine uitstraling en in de omgeving worden luxere en nieuwe huizen gebouwd. Aangepast aan het publiek trekt dat nieuwe en andere toeristen. In de haven is het zeker van juni tot en met september een drukte met veel zeilboten. Ze blijven meestal een nachtje en varen de volgende dag weer verder de Ionische zee op.

Bij Emblisi beach ligt een groot en luxe resort. Je uitzicht op de eerdergenoemde baai vanaf je terras is prachtig. Goedkopere accommodaties vind je in het dorp Antipata op vijf kilometer rijden van Fiskardo. Het Dafnoudi hotel heeft een groene tuin met zwembad en je kijkt uit over de Ionische zee. Met een huurauto ben je in vijf minuten in het haventje van Fiscardo.

Fiskardo restaurants

Trendy boutique in Fiskardo op Kefalonia

Fiskardo Kefalonia – kledingwinkeltje centrum

Restaurants zijn er talloze in Fiskardo en veel hiervan serveren ook verse vis. Langs de promenade kun je genieten op de terrassen, maar ook in de smalle straatjes en op de gezellige pleintje zijn voldoende eetgelegenheden en vaak ook goed. Vegera taverne serveert de Griekse keuken en ligt aan de hoofdweg net buiten Fiskardo. Vanaf het terras heb je trouwens een prachtige uitzicht en de locatie is prima om te genieten van de zonsondergang.

Elli’s is een ander Grieks restaurant en ligt wel aan zee, aan de drukke promenade en is favoriet bij veel toeristen die Fiskardo bezoeken. De Griekse (traditionele) keuken is lekker bij Roulas Grill en ook heel betaalbaar. Een tip voor ’s avonds. Voor vis en kreeft zijn Apagio in het centrum aan de promenade en Nicolas taverne net buiten het haventje aan te raden.

Fiskardo vakanties

Fiskardo vissersboten in de haven

Fiskardo Kefalonia – vissersboten in de haven

Een vakantie naar Fiskardo op Kefalonia kun je georganiseerd boeken vanuit Nederland. De transfertijd vanaf de luchthaven naar het noorden van het ionische eiland is vrij lang en meestal krijg je bij je pakketreis een huurauto. Een voordeel omdat je dan zelf de omgeving goed kan ontdekken en een huurauto in dit gedeelte van het eiland ook aan te bevelen is.

Een tip om het noorden en zuiden te combineren in één vakantie en zowel in de noorden als het zuiden van Kefalonia een accommodatie te boeken. De afstand is anders best ver voor een dagje van noord naar zuid of vice versa. En zo heb je toch twee vakanties in één.