Ontdek Noord Kefalonia

1 april 2021 Bas Wanrooij

Ontdek Noord KefaloniaHet noorden van Kefalonia beslaat het gebied boven de denkbeeldige lijn van Agia Efimia naar Myrtos beach. Noord Kefalonia is maximaal 25 kilometer lang en acht kilometer breed. Een groen en bergachtige gedeelte van het Ionische eiland. Fiskardo is het noordelijkste havenplaatsje en geniet bekendheid met haar gezellige wandelboulevard en fraaie gebouwen in pasteltinten. De meeste toeristen verblijven echter in badplaatsen in de buurt van hoofdstad Argostoli en in het zuidoosten bij Skala.

Verborgen stranden bij Fiskardo

Fiskardo in Noord KefaloniaIn de omgeving van het kosmopolitische kustdorp Fiskardo bevinden zich meerdere verborgen baaien met fraaie kiezelstranden. Emplisi beach ligt op 1,5 kilometer van het toeristenplaatsje en is zowel te voet als met de auto te bereiken. Het ligt fraaie verscholen tussen het groen met kraakhelder azuurblauw zeewater. Mooie plaats om te gaan snorkelen. Op twee kilometer naar het zuiden ligt Foki beach. Een ander kiezelstrand met goede taverne en regelmatig dobberende zeilboten in deze beschutte baai.

Een ander populair kiezelstrand is Dafnoudi beach in het uiterste noordwesten van Kefalonia. de laatste kilometer ga je te voet over een wandelpad onder bomen en struiken door. Hier zijn geen voorzieningen en eten en drinken dien je zelf dus mee te nemen. Ook hier kun je met een snorkelset de rotskust onderwater ontdekken. 

Op 10 kilometer ten zuidwesten van Fiskardo vind je nog de twee stranden van Jerusalem beach. Op dezelfde hoogte aan de oostkust ligt Kamini beach, dat alleen vanaf zee te bereiken is.

Assos het mooist gelegen dorp van Noord Kefalonia

Assos is een vissersdorp aan de westkust van Noord Kefalonia. Al hoog vanaf de geasfalteerde weg naar het dorp toe word je getrakteerd op mooie uitzichten. De ligging op een landtong, die het dorp verbindt met het Kasteel van Assos, wordt gezien als mooiste stukje in het noorden van het groene eiland. Een bezoek aan dit plaatsje mag dus niet ontbreken tijdens je vakantie op het grootste eiland van de Ionische arichipel.

Myrtos beach in het noorden van KefaloniaMaak een wandeling door het dorp en vanuit steegjes is je uitzicht op de baai, de pastelkleurige huizen en het groenblauwe zeewater. Een wandeling naar, in en rondom het kasteel is een andere tip. De omgeving met veel pijnbomen is natuurlijk. Je uitzicht op de baai, het dorp en twee alleen vanuit bereikbare zandstranden is fantastisch. Van de ruïnes van het Venetiaanse kasteel uit 1583 is niet zoveel over en hier valt dan ook weinig te bezichtigen.

Myrtos beach is het mooiste strand van Noord Kefalonia

Vanaf Assos in zuidelijke richting rijdend, passeer je het uitzichtpunt op Myrtos beach. Zeker een stop waard voor een vakantiefoto. Myrtos behoort al decennia lang tot de mooiste stranden van Griekenland. Het mooiste strand van Noord Kefalonia is wit van kleur, lang en breed. Let op: de zeebodem loopt hier snel af en de golfslag kan verraderlijk zijn. Langs het prachtige strand zijn genoeg tavernes en accommodaties te vinden om je verblijf langer en aangenamer te maken.