Asklepieion

Het Asklepieion, in de volksmond Asklepion, is één van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden op het eiland Kos. Zonder meer het beroemdste monument van Kos en gelegen op 3,5 kilometer rijden vanuit Kos-stad. Het is tevens op de fiets vanuit de hoofdstad goed te doen en de weg hierheen is overwegend vlak met een paar kleine hellingen. De archeologische site is pas aan het begin van de 20e eeuw ontdekt en was de medicijnschool van Hippokrates.

Het Asklepieion is het belangrijkste monument op het eiland Kos

In het Asklepieion werd voor het eerst de eed uitgesproken en hierna nog duizenden keren herhaald. De eed werd afgelegd door alle nieuwe doktoren. Jaarlijks wordt hier in de zomer nog altijd een vast ritueel van gemaakt in de Dorische tempel van Asklepios op het derde terras van het Asklepieion. Traditioneel, en uitgesproken in het Grieks, kun je dit als toerist tijdens je vakantie op Kos ook bijwonen. Bijzonder om te mogen ervaren,

De archeologische site ligt verscholen tussen cipressen op een kleine heuvel en is verdeeld over drie terrassen. Het Asklepieion is dagelijks geopend van oktober tot mei van 08.00 tot 15.00 uur, behalve op maandag. In de zomerperiode, van april tot en met oktober kun je elke dag van 08.00 tot 20.00 uur terecht. De entreeprijs bedraagt acht euro per volwassene.

Kos foto album

Asklepieion tips

Asklepieion op KosJe kunt op verschillenden manieren naar het Asklepieion op Kos. De fiets is een prima optie, maar met kleine kinderen is een ritje in het blauwe treintje vanuit Kos stad leuker en gemakkelijker. In een kwartiertje ben je bij de historische bezienswaardigheid met het treintje. Het vertrekt vanaf de rand van het hoofdstad van Kos bij het politiebureau. Voor vijf euro per volwassene kun je heen en weer en kinderen mogen me voor half geld. Elk uur gaat er op het hele uur een treintje naar het Asklepieion vanaf 08.00 uur tot sluitingstijd van de archeologische site. Vanaf Asklepieion gaan de treintjes om 15 uur elk uur terug naar Kos stad.

Maak een stop voor een lunch of diner in het dorp Platani. Het ligt langs de route van Kos stad naar het Asklepion en op het pleintje in het centrum kun je heerlijk eten in één van de traditionele Griekse en Turkse restaurants. Let op het blauwe treintje stopt niet in Platani.

Meer Griekenland aanbiedingen


Asklepieion bezienswaardigheden

Asklepieion op KosWat kun je allemaal bezichtigen tijdens een bezoek aan het Asklepieion? Bij binnenkomst loop je via een pad tussen de bomen door naar de archeologische site. Een kort stukje van het voetpad met een restaurantje en een souvenirwinkel. Je kijkt uit op de drie terrassen van Asklepion en loopt naar boven via het Propylon.

Op het eerste terras zie de Hellenistische stoa, de oude toiletten helemaal rechts, de thermen (baden) helemaal links en recht voor je de muur met de waterbronnen, de trap naar het tweede terras en kleine tempel van Xenophon.

Op het tweede terras is de tempel in de Corinthische order het meest opvallend en fraaiste met haar zuilen. Van de Ionische tempel van Asklepios zijn slechts delen van zuilen te zien en ook van het oude altaar. Via een grotere trap loop je centraal naar het derde en hoogste terras toe. Hier kun je de resten bekijken van de Dorische tempel van Asklepios. Het zijn overblijfselen van zuilen op de grond en delen van de muur van de stoa. Je hebt hier vandaan een mooi overzicht en uitzicht op Asklepieion en een deel van het eiland Kos.