Dit is Psara

28 september 2023 Bas Wanrooij
Psara een Grieks eiland

Aankomst in haven van Psara

Psara (Ψσαρα) is een klein Grieks eiland met een oppervlakte van slechts 45 km2 en ligt ten westen van het veel grotere Chios. Samen met het vrijwel onbewoonde Antipsara maken ze onderdeel uit van de Noord-Egeïsche eilandengroep. Er is geen luchthaven, maar veerdiensten uit Chios-stad bieden uitkomst. Richard bracht een bezoek aan Psara met de veeboot ‘Psara Glory’ met een vaste dienstregeling en die voorheen in Denemarken heeft gevaren. In de zomer is er trouwens ook een bootverbinding vanaf Limnia naar Psara. De overtocht hiervandaan bedraagt slechts anderhalf uur. Een paar dagen hier verblijven is aangenaam.

Een nette kamer in het hoofdstadje Psara

Al van veraf kun je de kale, steile kliffen van het eiland zien. Het enige dorp op het eiland zie je vanaf de veerboot langzaam dichterbij komen. Net als het Noord-Egeïsche eiland is dit havenplaatsje Psara genaamd. Het heeft niet de allure van Symi of Kastellorizo, maar wel zijn eigen charme. Hier vind je weinig toeristen en kom je snel met locals in contact.

Mavri Rachi monument op Psara

Glory of Psara beeldhouwwerk uit 2021

Een accommodatie kun je in de zomermaanden, door het beperkte aanbod, beter vooraf regelen. Eind september is Richard op de bonnefooi gegaan. En met succes. Zoals dat zo vaak gaat op de relatief kleine Griekse eilanden word je bij aankomst al snel door iemand aangesproken. Hij kent dan (toevallig) iemand die een nette kamer verhuurt voor vier á vijf tientjes per nacht.

Lokale feta en wijn

In Psara vind je een tiental tavernes. Ze liggen verspreid over het plaatsje, waarvan de meeste dicht bij de haven. Ondanks de slechts 400 bewoners van het eiland wordt er lokaal kleinschalig feta en wijn geproduceerd. In een kleine taverne krijgen we deze oude geitenkaas met een zoute en tegelijkertijd pittige smaak voorgeschoteld. Samen met witte wijn en de nodige zeevruchten wordt onze tafel verder aangevuld. Kali orexi!

Mavri Rachi monument boven Psara

De meeste stranden vind je in het zuiden, niet ver van het hoofdstadje vandaan. Bijvoorbeeld Lakka, het grootste strand van Psara. Huurauto’s zijn er niet en de benenwagen is hier op het eiland dan ook je beste vriend. Net boven het stadje staat het Mavri Rachi monument ter nagedachtenis aan de holocaust van 22 juni 1824. Het belangrijke monument is hier in 1956 geplaatst. Bezienswaardig zijn de archeologische site van Archontiki, de kerk van Agios Nikolaos en de vuurtoren op het meest zuidoostelijkste puntje.