Anogia

  Anogia, ook wel geschreven als Anoja, is een dorp op Kreta en ligt op de noordelijke helling van de berg Psilotiris. Het ligt op 38 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Heraklion. De inwoners houden zich nog altijd bezig met ambachten, zoals kaasmakerij en het maken van kaarsen. Wist je dat de beroemdste lyraspelers van Kreta uit dit dorp komen? Helaas is het dorp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) vrijwel compleet door de Duitsers verwoest. Bij het gemeentehuis staat hiervoor nog een oorlogsmonument.

  Anogia is een bergdorp tussen Heraklion en Rethymnon

  In Anogia kun je met Skoulasmuseum bezoeken met werken van de lokale schilder Skoulas. Ook vind je hier het huis van de Griekse zanger Nikos Xilouris. Ook andere musici als Psarandonis en Skoulos zagen hier het levenslicht. Xilouris is na zijn vroegtijdige dood in 1980 uitgegroeid tot een ware legende. Bezienswaardig is tevens het Agios Nektarios klooster aan de zuidkant van het dorp. In het compacte centrum is het leuk om een rondje te wandelen en wat te drinken op één van de vele terrasjes. Bijvoorbeeld op de gezellige platéia voor de Agios Georgios kerk. Ook zijn de winkeltjes hier leuk met veel traditioneel gemaakte producten, zoals die van Tarrha met glas. In de eerste twee weken van augustus is er een lokaal festival met muziek en dans in het lokale openlucht theater.

  Anogia betekent ‘hooggelegen’ en dat refereert natuurlijk naar de hoogte van het dorp op gemiddeld 790 meter boven de zeespiegel. Combineer een bezoek aan Anogia met buurdorp Zoniana. Hier zijn het kleine wassenbeeldenmuseum interessant en ook de druipsteengrot van Sfendoni. Ook kun je doorrijden naar de fraaie Nida-hoogvlakte op 1.370 meter hoogte. Deze vlakte wordt omgeven door reusachtige grijze bergen. Hier zijn zelfs wintersportplaatsen te vinden.

  foto album Kreta

  Bekijk alle aanbiedingen