Archanes

  Archanes wordt wel het allermooiste dorp van Kreta genoemd. Het ligt op 400 meter hoogte op 15 kilometer ten zuiden van Heraklion en 10 kilometer van Knossos vandaan. In de omgeving wordt veel wijn gemaakt en met name de inheemse Rosakidruif wordt hier geteeld. Bijnaam voor Archanes is dan ook niet verwonderlijk ‘wijnboerendorp’. Niet alleen Knossos, maar ook Archanes was in de Minoische tijd van grote waarde. Het heeft zelfs een heus archeologisch museum. 

  Archanes is een oud, mooi en traditioneel dorp op Kreta

  Leuk is het om een traditionele taverne te bezoeken voor lunch of diner. Er is is keuze genoeg en de kwaliteit van de lokale keuken is goed te noemen. Vanuit Heraklion kun je dagelijks eenvoudig met de bus naar Archanes toe. Een voordelige manier van reizen op Kreta. Met de auto kan natuurlijk ook. De meeste woningen van het stadje zijn geschilderd in fraaie kleuren en hebben oranje pannendaken. 

  Vrij centraal in het dorp vind je de overblijfselen van een Mino├»sch paleis, waar niet veel van te zien is. Leuk om te bezoeken als je in Archanes bent is het Stilianou wijnhuis. Al sinds 1922 maakt de familie hier wijn en je kunt een wijnproeverij doen tijdens je reis. De Panagia Faneromeni kerk heeft prachtige post-Byzantijnse fresco’s, maar is niet altijd geopend voor publiek. Een bezoekje waard.

  Wandelaars kunnen in de omgeving de berg oplopen naar de Minoïsche begraafplaats Juktas. Alternatief is een wandeling door het bos van Fourni of door de Sylamiano kloof. Noemenswaardig is nog het Venetiaanse aquaduct van Morossini.

  foto album Kreta

  Meer Griekenland aanbiedingen