Kato Zakros

  Kato Zakros is een kleine kustplaats in het oosten van Kreta. Het ligt in een soort groen dal op 44 kilometer rijden van de havenplaats Sitia. Highlights zijn hier het fraaie zandstrand en natuurlijk het Minoïsche paleis van Zakros. Dit is één van de vier Minoïsche paleizen die je op Kreta kunt bezoeken, net als bijvoorbeeld Knossos. Interessant is de Zakros-kloof die ook wel het ‘Dal van de doden’ wordt genoemd en start in het hogergelegen gelijknamige bergdorp.

  Kato Zakros is een traditionele kustplaats in Oost-Kreta

  Kato Zakros is het verst van Heraklion gelegen dorp in Oost Kreta. Er is een vrij goede dagelijkse busverbinding met Sitia en noemenswaardig is het fraaie 500 meter lange kiezelstrand. De traditionele tavernes langs het strand nodigen uit voor een lunch of Grieks diner. 

  Een wandeling door het ‘Dal der Doden’ is het mooiste om van het ene dorp naar het andere te reizen. In totaal is de afstand acht kilometer en de ingang naar de kloof staat duidelijk aangegeven. De naam ‘Dal der Doden’ heeft de kloof gekregen door de vele grotten die je in de bergwand ziet tijdens je wandeling. Ze werden tot in vroegchristelijke tijden gebruikt als graven. Tijdens je wandeling in het beekdal word je getrakteerd op talloze oleanderstruiken die tot wel zeven meter hoog kunnen reiken.

  Het Minoïsch paleis van Zakros is pas in 1961 ontdekt. De ligging verklapt de functie als handelscentrum met het oosten en had om en nabij de 300 verblijfplaatsen. Het is overigens kleiner dan die van Knossos, Phaistos en Malia. Dit paleis is dagelijks geopend van 08:00 tot 18:00 uur en de entreee bedraagt zes euro per persoon.

  foto album Kreta

  Meer Griekenland aanbiedingen