Knossos

Als je Kreta bezoekt, moet je zeker de archeologische opgravingen in Knossos bezoeken. Dit paleis is gelegen in het Griekse plaatsje Knossos, ligt twintig minuten ten zuiden van Iraklion en staat op de nominatielijst voor de werelderfgoederenlijst van UNESCO. Ver voordat Heraklion de hoofdstad werd van dit Griekse eiland was dit al de belangrijkste stad in de regio. Het is de Minoïsche hoofdstad van Kreta.

Bezoek Knossos en het archeologisch museum in Heraklion

Knossos, het paleis der paleizen, is dagelijks te bezoeken van 08.00 tot 20.00 uur. De entree bedraagt 15 euro per persoon en studenten en kinderen mogen voor 8 euro per persoon de archeologische bezienswaardigheid van Kreta bezoeken. Je kunt voordelige combinatie-tickets kopen en tevens een bezoek brengen aan het archeologische museum van Heraklion. Een rondleiding door het paleis duurt ongeveer twee uur en ook een uitgebreid bezoek aan het museum neemt net zoveel tijd in beslag.

Wist je dat Knossos de grootste Minoïsch vindplaats is? Ondanks dat de stad al verlaten is sinds het jaar 1.000 voor Christus, zijn er nog veel overblijfselen te zien uit het Minoïsch tijdperk. In totaal moet het paleis wel 1.300 vertrekken hebben gehad en beslaat het totale oppervlakte 26.000 km2. Destijds woonden hier 80.000 tot 100.000 mensen. Door de jaren heen zijn er door de Britse archeoloog Arthur Evans verschillende restauratiewerkzaamheden geweest. Dit om te proberen het één en ander kundig te restaureren. Door deze aanpassingen heeft Knossos een authentieke uitstraling gekregen.

Het meest opvallend en tevens fotogeniek zijn de gerestaureerde rode pilaren van het zuidelijk poortgebouw. Ook de troonzaal, de schatkamer en de pilarencrypte zijn bezienswaardig.

foto album Kreta

+ Lees meer- Lees minder

Knossos bezienswaardigheden

Rode pilaar en verblijf in Knossos op Kreta

Knossos rode pilaar

De opgravingen stammen uit de Minoïsche tijd, welke ongeveer 4.000 jaar geleden zijn hoogtepunt kende. Het is ook het grootste overblijfsel uit het tijdperk van de Minoïsche beschaving in Kreta. Het paleis beslaat een oppervlakte van 26.000 m2 en telt meer dan 1.300 kamers. Veel archeologen nemen aan dat Knossos een paleis is geweest was van Koning Minos, andere zeggen dat het een tempel is geweest. Tegenwoordig liggen veel van de gevonden voorwerpen in het archeologisch museum in Heraklion, waaronder het beeld van de Slangengodin.

Het wordt door het centrale hof in twee delen verdeeld, het westelijke en het oostelijke deel. Het paleis was de woning van de koning ,de hoffunctionarissen en priesters. Het westelijke deel was het officiële gedeelte en in het oostelijke deel waren de woonvertrekken en werkplaatsen.

Muurschilderingen in Knossos op Kreta

Fraaie muurschilderingen Knossos

In het westelijke deel zijn de westelijke Propyleeën en de processiegang. Via een trap kom je op de eerste verdieping bij de piano nobile. Dit zijn de officiële vertrekken van het heiligdom. Beneden zijn de opslagruimtes met pithoi (grote kruiken) en van steen gebouwde kisten voor de geschenken en belastingen die de vorst ontving. Er is ook een kamer, met kopieën van de muurschilderingen, die op verschillende plaatsen in het paleis gevonden zijn en nu in het museum in Heraklion verblijven. Voorbeelden zijn de stierenvechter, dames in ‘t blauw, paleisfeesten een godsdienstbijeenkomst in de open lucht en exotische tuinen. Ook hier bevindt zich nog de wachtkamer en de troonzaal met een kleine stenen troon, die geheel in tact is en erachter een grote afbeelding met griffioenen.

De president van het internationaal gerechtshof in Den Haag zit op een zetel, die een kopie is van deze kleine stenen troon. Koning Minos was namelijk de eerste rechter ter wereld. Na de troonzaal is er de kamer met de hoge kruik (totaal onbeschadigd teruggevonden) en de tempelschatkamer waar men de slangengodinnen, één van de bekendste Minoïsche afgodsbeeldjes, gevonden heeft. Aan de zuidzijde vind je ook nog één van de bekendste muurschilderingen: de prins met de lelies. Aan de noordwestelijke zijde van het paleis bevinden zich de noordelijke rituele waterbekkens. Buiten deze ruimte ligt het zogenaamde theater dat plaats bood aan ongeveer 500 mensen.

Oude vazen in Knossos op Kreta

Grote vazen bij Knossos

Het oostelijke gedeelte had vier verdiepingen en via de noordelijke toegang komt men eerst in de zaal van het schaakspel. Daarna in de gang der magazijnen met manshoge voorraadpotten. Verder de werkplaats van de steenhouwer, waar basalt bewerkt werd, en de pottenbakker. Hierna komen de koninklijke vertrekken (hal met de dubbele bijl en zaal van de dubbele bijlen) en de privé-vertrekken (megaron) van de koning en koningin. In de badkamer van de koningin is een zitbad en muurschildering met dolfijnen. Het drinkwater op Knossos kwam van de berg Jouktas ten zuiden van het paleis. Er waren drie verschillende systemen van water toe-en afvoer: één voor drinkwater, één voor regenwater en één voor afvalwater.

Van de stad rondom het paleis zijn slechts weinig huizen opgegraven. De meeste daarvan zijn de meeste van welgestelde mensen, zoals de resten van vijf huizen in het zuidoosten. Noordoostelijk van het paleis is nog een koninklijke villa en westelijk ligt “het kleine paleis”. Overal rondom de stad waren begraafplaatsen. Deze hebben veel belangrijke vondsten hebben opgeleverd. Verder naar het zuiden is de Minoïsche herberg (karavanserai) en het koninklijke graf-heiligdom. Dit is een gebouwencomplex met kleine stoa, een crypte met vierhoekige pijlers, uitgehouwen in de rots en daar bovenop een tweede etage voor de dodenverering.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Knossos hoe te bereiken

Knossos bezienswaardigheid bij Heraklion op Kreta

Kelder met schilderingen en pliaar

Knossos is op verschillende manieren te bezoeken. Je kunt zelf een auto of scooter huren, maar ook met het openbaar vervoer is het goed bereikbaar. Vanuit het centrum van Heraklion is het circa 20 minuten met de bus. Verder zijn er elke dag wel excursies te boeken op je vakantiebestemming. Veel van deze tours zijn met een Engelse gids, maar boek je in bijvoorbeeld Chersonissos, dan zijn er ook dagexcursies te vinden met een Nederlandse gids.

Vandaag de dag kan men via de hoofdweg van Heraklion naar Viannos naar Knossos. Het is ongeveer 5,5 km rijden. Bij het paleis is een grote parkeerplaats, een kantoor voor kaartverkoop, een restaurant en bar en een winkel met boeken en ansichtkaarten van deze archeologische bezienswaardigheid.