Knossos

Als je Kreta bezoekt, moet je zeker de archeologische opgravingen in Knossos bezoeken. Het Paleis is gelegen in het Griekse plaatsje Knossos, twintig minuten ten zuiden van Iraklion en staat op de nominatielijst voor de werelderfgoederenlijst van UNESCO. Ver voordat Heraklion de hoofdstad werd van dit Griekse eiland was dit al de belangrijkste stad in de regio.

Bezoek Knossos in combinatie met het archeologisch museum in Heraklion

Knossos is dagelijks te bezoeken van 08.00 tot 19.00 uur, behalve op maandag en op Griekse feestdagen. De entree bedraagt 6 euro per persoon en studenten en kinderen mogen voor 3 euro per persoon de archeologische bezienswaardigheid bezoeken. Je kunt voordelige combinatie-tickets kopen en tevens een bezoek brengen aan het archeologische museum van Heraklion. Een rondleiding door het paleis duurt ongeveer twee uur en ook een uitgebreid bezoek aan het museum neemt zoveel tijd in beslag.

Ondanks dat de stad al verlaten is sinds het jaar 1.000 voor Christus, zijn er nog veel overblijfselen te zien uit het Minoïsche tijdperk. Door de jaren heen zijn er door archeologen verschillende aanpassingen gedaan om te proberen het één en ander te restaureren. Door, of ondanks, daar zijn de meningen over verdeeld, deze aanpassingen geeft Knossos een heel authentiek gevoel.  Je waant jezelf echt even in de tijd van toen. Door de grootte en complexiteit van het bouwwerk moet je goed opletten dat je niet verdwaald.

foto album Kreta

Knossos bezienswaardigheden

Knossos op Kreta

Knossos op Kreta

De opgravingen stammen uit de Minoïsche tijd, welke ongeveer 4.000 jaar geleden zijn hoogtepunt kende. Het is ook het grootste overblijfsel uit het tijdperk van de Minoïsche beschaving in Kreta. Het paleis beslaat een oppervlakte van 22.000 m2 en telt meer dan 1.500 kamers. Veel archeologen nemen aan dat Knossos een paleis is geweest was van Koning Minos, andere zeggen dat het een tempel is geweest. Tegenwoordig liggen veel van de gevonden voorwerpen in het archeologisch museum in Heraklion, waaronder het beeld van de Slangengodin.

Het wordt door het centrale hof in twee delen verdeeld, het westelijke en het oostelijke deel. Het paleis was de woning van de koning ,de hoffunctionarissen en priesters. Het westelijke deel was het officiële gedeelte en in het oostelijke deel waren de woonvertrekken en werkplaatsen.

In het westelijke deel zijn de westelijke Propyleeën en de processiegang. Via een trap kom je op de eerste verdieping waar de piano nobile is, dit zijn de officiële vertrekken van het heiligdom. Beneden zijn de opslagruimtes met pithoi (grote kruiken) en van steen gebouwde kisten voor de geschenken en belastingen die de vorst ontving. Er is ook een kamer, met kopieën van de muurschilderingen, die op verschillende plaatsen in het paleis gevonden zijn en nu in het museum in Heraklion verblijven. Voorbeelden zijn de stierenvechter, dames in ‘t blauw, paleisfeesten een godsdienstbijeenkomst in de open lucht en exotische tuinen. Ook hier bevindt zich nog de wachtkamer en de troonzaal met een kleine stenen troon, die geheel in tact is en erachter
een grote afbeelding met griffioenen.

De president van het internationaal gerechtshof in Den Haag zit op een zetel, die een kopie is van deze troon, want koning Minos was de eerste rechter ter wereld. Na de troonzaal is er de kamer met de hoge kruik (totaal onbeschadigd teruggevonden) en de tempelschatkamer waar men de slangengodinnen, één van de bekendste minoïsche afgodsbeeldjes, gevonden heeft. Aan de zuidzijde ook nog één van de bekendste muurschilderingen, de prins met de lelies. Aan de noordwestelijke zijde van het paleis bevinden zich de noordelijke rituele waterbekkens en buiten deze ruimte het zogenaamde theater dat plaats bood aan ongeveer 500 mensen.

Het oostelijke gedeelte had vier verdiepingen en via de noordelijke toegang komt men eerst in de zaal van het schaakspel en daarna in de gang der magazijnen met manshoge voorraadpotten.Verder de werkplaats van de steenhouwer(waar basalt bewerkt werd)en de pottenbakker. Hierna komen de koninklijke vertrekken (hal met de dubbele bijl en zaal van de dubbele bijlen) en de privé vertrekken (megaron) van de koning en koningin. In de badkamer van de koningin een zitbad en muurschildering met dolfijnen. Het drinkwater kwam van de berg Jouktas ten zuiden van het paleis. Er waren drie verschillende systemen van water toe-en afvoer ;één voor drinkwater, één voor regenwater en één voor afvalwater.

Van de stad rondom het paleis zijn slechts weinig huizen opgegraven en daarvan zijn de meeste van welgestelde mensen,zoals ten zuidoosten de resten van vijf huizen. Noordoostelijk van het paleis is nog een koninklijke villa en westelijk “het kleine paleis”. Overal rondom de stad waren begraafplaatsen, die veel belangrijke vondsten hebben opgeleverd. Verder naar het zuiden is de Minoïsche herberg (karavanserai)en het koninklijke graf-heiligdom een gebouwencomplex met een kleine stoa, een krypte met vierhoekige pijlers, uitgehouwen in de rots en daar bovenop een tweede etage voor de dodenverering.

Bekijk alle aanbiedingen

Knossos hoe te bereiken

Knossos is op verschillende manieren te bezoeken. Je kunt zelf een auto of scooter huren, maar ook met het openbaar vervoer is het goed bereikbaar (circa 20 minuten met de bus). Verder zijn er elke dag wel verschillende excursies te boeken. Veel van deze tours zijn met een Engelse gids, maar boek je in bijvoorbeeld Chersonissos, dan zijn er ook kleine reisbureaus te vinden die een Nederlandse tour aanbieden.

Vandaag de dag kan men via de hoofdweg Heraklion_Viannos naar Knossos.Het is ongeveer 5,5 km. Bij het paleis is een grote parkeerplaats, een kantoor voor kaartverkoop, een restaurant en bar en een winkel met boeken en ansichtkaarten.

Wat zijn jouw tips voor Knossos?