Gortys

  Gortys, ook wel geschreven als Gortyn, is een belangrijke archeologische bezienswaardigheid in het zuiden van Kreta. Je vindt deze oudheidkundige vindplaats op 53 kilometer ten zuiden van Heraklion en 30 kilometer ten oosten van kustplaats Matala. Dichtbij en prima te combineren met een bezoek vind je de opgravingen van Festos. Deze oude Romeinse hoofdstad van Kreta dateert uit de 7e eeuw voor Christus en men had veel onenigheid met de bewoners van de oude stad Knossos. Deze twee gingen destijds absoluut niet samen.

  Gortys is een belangrijke archeologische bezienswaardigheden op Kreta

  De Agios Titos kapel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Gortys en nog redelijk in tact. Aangrenzend ligt hier nog een klein theater. De stadsrechten van Gortyn, zijn als inscripties van meer dan 600 regels gevonden op rotsblokken. Een wetboek in Oudgrieks en dat mag uniek worden genoemd. Andere interessante stukken zijn hier overblijfselen van twee tempels.

  In 1896 is pas gestart met de opgravingen van Gortys. Meerdere vondsten worden tegenwoordig  tentoongesteld in het archeologisch museum in hoofdstad Heraklion. Je kunt deze Kretenzer archeologische site in de zomermaanden dagelijks bezoeken van 08:00 tot 20:00 uur en de entree voor een volwassene bedraagt € 6,-. In de winter kun je ook naar Gortis. Dan zijn de openingstijden van 08:00 tot 15:00 uur. Er is ook een klein museum.

  foto album Kreta

  Meer Griekenland aanbiedingen