Balos beach bij beste 25 stranden ter wereld

21 januari 2023 Bas Wanrooij

Balos beach op Kreta in top 25 stranden ter wereld in 2023Balos beach in het noordwesten van Kreta staat in de top 25 van beste stranden ter wereld in 2023. Bezoekers van TripAdvisor bepalen deze jaarlijkse lijst, genaamd Travelers Choice. De lagune van Balos met de Gramvousa eilanden is een ware trekpleister op het grootste eiland van Griekenland. Je waant je hier met wit zand en kraakhelder turquoise zeewater even in het Caribisch gebied. Grace Bay op de Povidenciales is gekozen tot het beste strand ter wereld dit jaar. Gevolgd door Varadero op Cuba en Turquoise Bay in Australië.

Met huurauto of boot naar Balos beach op Kreta

In de zomermaanden juli en augustus kan het op Balos beach erg druk zijn. Toeristen kunnen kiezen om met de boot vanaf Kissamos naar Balos af te reizen, maar je kunt zelf ook met een huurauto het Natura 2000 gebied in rijden. Voordeel wat je dan hebt is dat je vanaf de parkeerplaats deze lagune benaderd via een wandelpad. Onderweg word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Met de boot heb je het voordeel dat je een tussenstop maakt bij het fort van Gramvousa. Dat kun je vanaf land niet bereiken. En je hoeft de onverharde weg niet af te rijden.

Balos en Kleftiko beach in top 10 Europa

Balos beach is de enige Griekse notering in de top 25 van beste stranden ter wereld in 2023. In de top 10 van beste stranden in Europa dit jaar komt Griekenland twee keer voor. Dit zijn de lagune van Balos (6) en de fraaie rotspartijen bij Kleftiko op Milos (7). In West-Kreta zijn de stranden van Falasarna, Elafonisi en Kedrodasos alternatieven voor een dagje zon, zee en strand. Stuk voor stuk fraaie stranden en de één wat drukker dan de ander. Op Milos is Sarakiniko beach, wat lijkt op een maanlandschap, een alternatief voor het eerder genoemde Kleftiko.