Kavousi

  Kavousi is een klein traditioneel dorp in het oosten van Kreta. Het ligt 11 kilometer ten zuiden van het  vissersdorp Mochlos en 40 kilometer ten westen van de stad Sitia. De ligging is zo’n 150 meter boven de zeespiegel en de naam van het dorp betekent ‘waterbron’ in het Grieks. Rondom de plateia vind je kleine traditionele Kretenzische tavernes en kafĂ©nions. Door de ligging langs de doorgaande weg ben je geneigd het plaatsje snel te passeren. Een korte stop is echter leuk en interessant.

  Kavousi heeft een momumentale eeuwenoude olijfboom

  De historie van Kavousi gaat helemaal terug tot in de 16e eeuw. Bezienswaardig zijn de Agios Trias kerk, Agios Georgios en die van de twaalf apostelen. Highlight is de eeuwenoude monumentale Kavousi olijfboom die twee kilometer ten zuiden van het dorp ligt bij Azorias. Men schat de leeftijd van deze imposante olijfboom met een dikke stam van 4,90 meter op zo’n 3.200 jaar. Noemenswaardig is dat de takken van deze olijfboom zijn gebruikt als olijfkronen voor de winnaars van de Olympische Spelen in 2004.

  De weg van Kavousi naar de olijfboom dichtbij de opgravingen van Azoria is best uitdagend. Omdat de boom een monument is is deze omheind met houten paaltjes en een touw. Wist je trouwens dat ongeveer een kwart de oppervlakte van heel Kreta is begroeid met olijfbomen?

  foto album Kreta

  Meer Griekenland aanbiedingen