Chersonissos

Niet alleen voor jongeren is Chersonissos op Kreta een populaire vakantiebestemming, maar zeker ook voor echtparen en gezinnen. Deze badplaats ligt op 25 kilometer ten oosten van de Kretenzische hoofdstad Heraklion. Het traditionele oude gedeelte van Hersonissos ligt een paar kilometer landinwaarts. Star beach aan zee is bij jongeren in trek en het dorpsplein van Oud-Chersonissos is gezellig voor zowel jong als oud.

Chersonissos heeft een authentiek gedeelte met gezellige restaurants

Van de boulevard tot aan het haventje is het van mei tot en met september gezellig druk. Het oude gedeelte is nog traditioneel en grotendeels authentiek. Je kunt hier een wandeling naartoe maken of met de taxi heengaan. Voor een echte Griekse maaltijd is het een tip om naar Oud Chersonissos te gaan. Hiervoor zijn de aangrenzende bergdorpen Koutouloufari en Piskopiano goede alternatieven. Daar vind je namelijk ook veel Griekse tavernes en restaurants waar de echte Griekse keuken wordt geserveerd. Bovendien zijn de prijzen zeer schappelijk en de gerechten vrijwel overal van goede kwaliteit. Een glaasje rakí na het eten is bij de prijs inbegrepen.

Bezienswaardigheden zijn er ook te vinden in en rondom deze badplaats. Bijvoorbeeld het leerzame Lychnostatis museum aan de oostkant. Een wandeling over de boulevard naar de haven is een andere tip. Je krijgt hierdoor namelijk een goede indruk van deze vakantiebestemming. De stranden van Chersonissos liggen verspreid en de meeste hiervan zijn georganiseerd met parasols en ligbedden. Voor de beste en mooiste stranden ga je naar de stranden in het noorden. Bijvoorbeeld bij het Creta Maris hotel en de kiezelstranden Limanakia, Liakouri, Geferi en Sarantaris beach. Sarandaris beach, zoals het ook wel wordt geschreven, ligt in de buurt van Anissaras. Voor nog grotere en brede zandstranden kun je het beste naar het buurdorp Malia gaan.

De centrale ligging van Chersonissos maakt de bestemming een ideale uitvalsbasis om Kreta te ontdekken. Dagexcursies kun je maken naar de Samaria kloof. Met een huurauto rijd je zelf zo naar de Lassithi hoogvlakte, naar het archeologische Knossos of de gezellige havenplaats Agios Nikolaos.

foto album Kreta

+ Lees meer- Lees minder

Chersonissos tips

Agios Nikolaos kapel in Chersonissos op Kreta

Chersonissos vakantie – Agios Nikolaos kapel

Om in Chersonissos van het nieuwe gedeelte aan zee naar het oude deel in het binnenland te gaan kun je met het treintje meerijden. Het treintje rijdt door het centrum heen en stopt ook bij hotels en verschillende bezienswaardigheden. Als je dus niet wilt of kunt wandelen of met kleine kinderen op vakantie bent, is dit vervoermiddel zeker een optie. Parkeren in Hersonissos is lastig door de drukte en het beperkt aantal parkeerplaatsen. Meeste kans op een parkeerplaats heb je langs de hoofweg.

Een andere tip is om niet direct een restaurant te kiezen aan de boulevard met uitzicht op zee. Voor een goede Griekse maaltijd ga je namelijk naar het oude gedeelte van Hersonissos. Hier kun je kiezen uit een tiental Griekse restaurants, gelegen aan een gezellig pleintje, met mooie terrasjes in een echt Griekse ambiance. Met een taxi ben je hier binnen vijf minuten. Te voet of met een huurauto of scooter zijn andere mogelijkheden om hier te geraken.

Kreta 18 holes golfbaan

The Crete Golf Club beste golfbaan Kreta

Een uitstapje naar de bergdorpen Mochos en Krasi zijn ook een tip. Je kunt dit georganiseerd doen met een excursie, maar zelf met een huurauto is dit eenvoudig te ondernemen. Mochos heeft een gezellig dorpsplein met tavernes en een kerk. Krasi heeft een oude grote Plataan van meer dan 2.000 jaar oud. Onder deze oude boom is het genieten op één van de terrasjes van de traditionele tavernes.

Op vier kilometer ten zuiden van Oud Chersonissos vind je de beste en grootste golfbaan van Kreta. ‘The Crete Golf Clubis modern, heeft een 18-holes golfbaan en je kunt hier het hele jaar door golfen door het klimaat. Deze golfclub ligt mooi in de natuur met de bergen van Lassithi op de achtergrond. Het wordt gezien als de beste golfbaan van alle Griekse eilanden.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Chersonissos bezienswaardigheden

Chersonissos vakantie taverne in het oude gedeelte

Terras in het oude gedeelte

Binnen de gemeente Chersonissos kun je het Lychnostatis openlucht museum bezoeken. In het museum vind je het werk van Kretenzer volkskunstenaars, informatie over de natuur op Kreta en de tradities. Onderdelen zijn bijvoorbeeld een pottenbakkerij, windmolen of een wijnpers. Het Lychnostatis museum is dagelijks geopend, behalve op zaterdag, van 09.00 tot 14.00 uur. De entreeprijs is € 5,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen tot 12 jaar.

In Gournes, vlakbij Chersonissos, kun je een bezoek brengen aan het Cretaquarium Thalassocosmos. Bekijk de onderwaterwereld rondom Kreta met de vele kleurrijke vissoorten. In de wintermaanden is het aquarium dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur en in de zomermaanden van 09.30 tot 21.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 9,- voor volwassenen, € 6,- voor kinderen van 5 tot 17 jaar en kinderen tot 5 jaar kunnen gratis naar binnen.

in Chersonissos zijn drie kerken een bezoek waard. De Agios Nikolaos kapel bij Starbeach, de Agia Paraskevi kapel met blauw dakje in de haven en de grote kerk in het centrum van het dorp op het pleintje aan de doorgaande weg.

Chersonissos stranden

Chersonissos vakantie Sarandaris beach

Chersonisos vakantie – Sarandaris beach

De stranden in het centrum van Chersonissos zijn klein en smal. Bovendien staan ze vol met parasols en ligbedden en liggen ze al snel vol met toeristen in het hoogseizoen. Voor het Creta Maris hotel, ten westen van het haventje van Hersonissos, ligt een wat groter en breder zandstrand. Veel mooier zijn de vele kleinere zand- en kiezelstranden richting Anissaras. Het zeewater is hier kraakhelder en de rotspartijen zijn populair om te gaan snorkelen of duiken.

De stranden Limanakia beach, Sarantari beach, Liakouri beach, Geferi beach en Sarandaris beach zijn stuk voor stuk fraaie stranden. Het lange brede zandstrand van Anissaras is een alternatief. Bij Malia vind je andere mooie zandstranden. In het centrum georganiseerd en verder naar de opgravingen van het paleis worden de stranden minder georganiseerd en breder.

Chersonissos restaurants

Oud Chersonissos taverne tijdens vakantie op Kreta

Chersonissos vakantie – taverne in Oud Hersonissos

Wil je echt traditioneel Grieks eten voor een goede prijs? Loop dan naar het oude gedeelte van Chersonissos. Hier vind je Griekse restaurantjes met lokale en Griekse gerechten. Romantisch en bovendien gezellig. Oud Chersonissos is een tip als je het nieuwe gedeelte even wilt ontvluchten; even weg van de drukte en commercie.

Een taxi van nieuw naar oud kost zo’n vijftien euro per rit. Oud Chersonisoss ligt op de helling van de berg Charakas op 3,5 kilometer van het strand en nieuw Hersonissos. Zodra je aankomt in het oude gedeelte krijg je echt het Griekse gevoel. Nauwe steegjes, pleintjes, restaurants met terrassen in de schaduw van wat bomen met een bloeiende jasmijn of bougainvillea tegen de wand.

Als je hier ’s avonds wilt dineren is het lastig kiezen, omdat ieder restaurant er gezellig en sfeervol uitziet. Ze bieden tevens vergelijkbare menukaarten aan. De kwaliteit van de restaurants verschilt echter wel. Restaurant Zachos en restaurant Harakas zijn onze tips. Op de menukaart staan diverse Griekse gerechten en bovendien is de prijs/kwaliteitsverhouding goed. Kali Orexi!