Maleme

    Maleme is een kustplaats in het noordwesten van Kreta. Het ligt tussen Chania en Kolymvari in en is bekend van de battle of crete in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse oorlogsbegraafplaats is hiervan nog het bewijs. Tegenwoordig is het een opkomende vakantiebestemming met een langgerekt zandstrand. Het Griekse leger heeft hier bij de voormalige luchthaven een basis en dit gedeelte is niet toegankelijk.

    Het zandstrand van Maleme is een trekpleister voor toeristen. Langzaam aan worden hier meer en meer accommodaties gebouwd en geopend voor het toerisme. Langs de kustweg vind je niet alleen hotels en appartementen, maar ook meerdere tavernes en restaurants. Een echt centrum heeft het dorp niet. Hiervoor kun je beter naar Platanias gaan op vijf kilometer rijden. Het strand is deels georganiseerd met ligbedden en parasols die je kunt huren voor een dag of dagdeel. De zeebodem loopt vrij snel af en is bedekt met zand en kiezels.

    Op de oorlogsbegraafplaats liggen 4.460 Duitse soldaten. Met name parachutisten die hier eind mei 1941 aan land kwamen. Je kunt de begraafplaats dagelijks kosteloos bezoeken. Deze wordt goed onderhouden en het uitzicht hiervandaan op Kolymvari is prachtig. Bezoek ook de Travonitis brug op een paar kilometer afstand. Een historische brug en strategisch punt tijdens de battle of Crete. Voor de brug staan nog twee oorlogsmonumenten.

    foto album Kreta


    Wat zijn jouw tips voor Maleme?