Matala

Matala is een populaire strandvakantiebestemming aan de zuidkust van Kreta. De badplaats ligt in het district Heraklion op 68 kilometer ten zuidwesten van de Kretenzer hoofdstad. Matala is beroemd geworden in de tijd van de hippies eindjaren 60 en beginjaren 70. In de fraaie kalkstenen rotsen zijn vandaag de dag de grotwoningen, hun verblijfplaatsen, nog steeds te zien. Oorspronkelijk waren dit grafgrotten. Het jaarlijkse Matala festival trekt veel bezoekers en het gemoedelijke sfeertje hangt er nog altijd hier in het dorp.

Matala was de vakantiebestemming van de hippies eind jaren 60

Het strand van Matala is een mooi en breed zandstrand en beslaat eigenlijk de hele baai van het toeristische dorp. Ongeveer 300 meter breed en maximaal 40 meter breed. Langs het strand groeit de nodige vegetatie en zorgt voor schaduw. De grote parkeerplaats ligt centraal, net achter het strand, in het midden van de baai. Je loopt rechts het strand op en richting de grotten en links zo de badplaats in. Matala camping is nog altijd populair en ligt dichtbij het zandstrand.

Het klimaat van Matala is mild met weinig neerslag. Jaarlijks valt er gemiddeld 105 mm regen en het meeste in de wintermaanden. Dat betekent weinig tot geen neerslag van mei tot en met oktober. In deze periode wordt het gemiddeld overdag zo’n 25 C met veel zonuren. In juli en augustus is het overdag gemiddeld 30 tot 32 C (bron: meteorologisch weerstation van Timpaki)

foto album

Matala tips

Matala Kreta boom

Matala Kreta – boom “Welkom in Matala”

Bij aankomst in Matala valt je oog direct op een oude dode boom. “Welkom in Matala” staat ervoor en in de stam zijn meerdere gezichten gekerfd. Een wandeling door de smalle en gezellige straatjes van Matala mag je niet missen. De boetiekjes, traditionele taveernes en huizen zijn sfeervol en je begrijpt direct waarom het dorp zo’n aantrekkingskracht heeft op toeristen. De oude visserswijk is het hoogtepunt.

In de grotwoningen zijn verschillende archeologische vondsten gedaan. Diverse oude graven van Grieken en Romeinen en men denkt dat ze zelfs bewoond werden in de prehistorische tijd. De grotwoningen waren later de huizen van vissers die hier woonden. In de jaren 70 hebben hippies de grafgrotten gebruikt om te verblijven tijdens de zomermaanden. Tegenwoordig zijn ze een bezienswaardigheid en mag je hier niet meer in overnachten. Je kunt de grotwoningen van dichtbij bekijken, maar dan dien je wel € 3,- per persoon entree te betalen.

Bekijk alle aanbiedingen

Matala stranden

Terras in Matala op Kreta

Matala Kreta – terrasje

Matala beach is de naam van het strand bij de gelijknamige kustplaats. Een zandstrand van 320 meter met helder zeewater erop sommige plaatsen 40 meter breed. Het strand is grotendeels georganiseerd met ligbedden en parasols. ’s Zomers kan het erg druk zijn. Alternatief is het rode strand (meer roestkleurig) van Ammoudia beach. Ook wel Kokkini Ammos of Red Beach genoemd en op loopafstand, ongeveer een half uur, van Matala. Kommos beach (Komos) is een langgerekt mooi zandstrand op vier kilometer afstand. Tevens een broedgebied van de Caretta Caretta zeeschildpad.

Het zwemwater bij Matala wordt regelmatig gecontroleerd in opdracht van het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering. De metingen worden verricht van april tot en met oktober op twee verschillende plaatsen in de baai. In zowel 2011, 2012 als 2013 is de kwaliteit van het zwemwater bij Matala uitstekend bevonden.

Wat zijn jouw tips voor Matala?