Matala

Matala is een populaire strandvakantiebestemming aan de zuidkust van Kreta. De badplaats ligt in het district Heraklion op 68 kilometer ten zuidwesten van de Kretenzer hoofdstad. Deze Kretenzische kustplaats is beroemd geworden in de tijd van de hippies: eindjaren ’60 en beginjaren ’70. In de fraaie rotsen van kalksteen zijn grotwoningen, destijds verblijfplaatsen van de hippies, te bezichtigen. Oorspronkelijk werden deze grotten overigens gebruikt als graftombes door de Romeinen. Op het jaarlijkse Matala Beach Festival in juni viert men ‘Peace and Love’ en het trekt dan ook veel bezoekers van over de hele wereld aan. Even terug naar de hippietijd met het bijbehorende gemoedelijke sfeertje.

Matala was de vakantiebestemming van de hippies eind jaren ’60

Het strand van Matala is een mooi en breed zandstrand en beslaat eigenlijk de hele baai van het toeristische dorp. Dit georganiseerde fijne zandstrand is ongeveer 300 meter breed en maximaal 40 meter breed. Langs het strand groeit de nodige vegetatie die zorgt voor wat schaduw op warme zomerdagen. Op het strand heb je keuze genoeg uit de vele ligbedden en bijbehorende parasols. Een grote parkeerplaats ligt centraal, net achter het strand, in het midden van de baai. Hier kun je je huurauto parkeren. Je loopt naar rechts het strand op en richting de grotten. Via de linkerkant loop je de badplaats zelf in met bars, winkeltjes en tavernes.

Dichtbij liggen de archeologische vindplaatsen van Festos en Gortys, en ze zijn een tip om te bezoeken tijdens je vakantie. Dagelijkse zijn er meerdere busverbindingen met Festos, maar ook bijvoorbeeld met de kustplaats Agia Galini. Kokkini beach, ook wel toepasselijk red beach genoemd, ligt verscholen achter een heuvel en kun je te voet bereiken. Een wandeling van zo’n 30 minuten. Met de auto kun je naar het lange zandstrand van Kommos beach gaan. In een ver verleden lag hier één van de havens voor het archeologische Festos.

foto album Kreta

Matala tips

Matala Kreta boom

Boom “Welkom in Matala”

Bij aankomst in Matala valt je oog direct op een oude dode boom. “Welkom in Matala” staat ervoor en in de stam zijn meerdere gezichten gekerfd. Een wandeling door de smalle en gezellige straatjes van Matala mag je niet missen. De boetiekjes, traditionele taveernes en huizen zijn sfeervol en je begrijpt direct waarom het dorp zo’n aantrekkingskracht heeft op toeristen. De oude visserswijk is het hoogtepunt.

In de grotwoningen zijn verschillende archeologische vondsten gedaan. Diverse oude graven van Grieken en Romeinen zijn hier gevonden en men denkt dat ze zelfs bewoond werden in de prehistorische tijd. De grotwoningen waren later de huizen van vissers die hier woonden. In de jaren ’70 hebben hippies de grafgrotten gebruikt om te verblijven tijdens de zomermaanden. Het werden een soort woonkamers. Tegenwoordig zijn ze een bezienswaardigheid en mag je hier niet meer in overnachten. Je kunt de grotwoningen of grafkamers van dichtbij bekijken, maar dan dien je wel € 3,- per persoon entree te betalen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Matala stranden

Terras in Matala op Kreta

Vrolijk gekleurd terrasje in Matala

Matala beach is de naam van het strand bij de gelijknamige kustplaats. Een zandstrand van 320 meter met helder zeewater erop sommige plaatsen 40 meter breed. Het strand is grotendeels georganiseerd met ligbedden en parasols. ’s Zomers kan het erg druk zijn. Alternatief is het rode strand (meer roestkleurig) van Ammoudia beach. Ook wel Kokkini Ammos of Red Beach genoemd en op loopafstand, ongeveer een half uur, van Matala. Kommos beach (Komos) is een langgerekt mooi zandstrand op vier kilometer afstand. Tevens is dit een broedgebied van de ‘Caretta Caretta’ zeeschildpad.

Het zwemwater bij Matala wordt regelmatig gecontroleerd in opdracht van het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering. De metingen worden verricht van april tot en met oktober op twee verschillende plaatsen in de baai. Elk jaar is de kwaliteit van het zwemwater hier uitstekend bevonden.