Festos

Festons, ook wel als Phaistos of Pheastos geschreven, is een archeologische bezienswaardigheid op Kreta. Het is na Knossos de meest waardevolle archeologische site van het Griekse eiland en ligt 63 kilometer ten zuidwesten van Heraklion. Dagelijks geopend en entree bedraagt € 4,- per persoon.

Festos is een belangrijke archeologische site in het zuiden van Kreta

Het Minoïsche paleis is minder imposant dan Knossos of Malia, maar een bezoek is zeker leerzaam. In 1908 werd hier de schijf van Phaistos (discus van Festos of Phaestos schijf) gevonden. Een prachtig voorbeeld van het oude hiërogliefenschrift. Tegenwoordig is de schijf te zien in het archeologisch museum in Heraklion. Men denkt overigens dat er een lofzang op staat voor godin Rhea, maar dat is onbevestigd.

Het paleis van Festos werd ooit door Italianen opgegraven en had net als Knossos de controle over een vruchtbaar gebied; in dit geval de Messara vlakte. Er zijn twee (oud en nieuw) paleizen van Phaistos. Rond 1700 werden de eerste paleizen verwoest door een aardbeving en de Minoërs bouwden die weer op. Echter op grotere schaal.

foto album

Festos bezienswaardigheden

Paleis van Festos (Phaistos) op Kreta

Paleis van Festos Kreta – archeologische site

Het paleis van Festos bestaat uit 18 delen met 7 bezienswaardigheden. Het zijn het theater, de brede trap (nog is goede staat), Pithoi, het grote binnenhof, de kamer van de koningin, het megaron van de koning en het reinigingsbad.

Landbouw was de basis voor de economie in Pheastos. Godsdienst speelde hierbij ook een belangrijke rol. De vruchtbare vallei van Messara was de kweekvijver en vanuit de havens van Matala en Kommos werd handel gedreven. Vanaf het paleis heb je dan ook een fraai overzicht over de groene en vruchtbare Messara vallei.

Meer Griekenland aanbiedingen


Festos hoe te bereiken

Het paleis van Festos kun je met een huurauto zelf eenvoudig bereiken vanuit Matala, Agia Galini en Heraklion. Bij de archeologische site zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Je kunt ook met openbaar vervoer naar Phaistos. Vanuit Matala, Agia Galini en Heraklion gaan dagelijks meerdere busdiensten naar Festos. Georganiseerd is een andere optie om het paleis te gaan bekijken. Vanuit meerdere vakantiebestemmingen op Kreta zijn er excursies naar deze archeologische vindplaats.