Lefkas stad

Lefkas stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Lefkas. De stad ligt in het noorden van het eiland op 18 kilometer van Preveza airport en zie je als eerste liggen als je het eiland op komt rijden. Het heeft een mooie moderne jachthaven waar in de zomermaanden veel zeilboten liggen. Lefkas-stad, ook wel Lefkada town genoemd, is een gezellige stad en zeker in de vakantieperiode is het hier lekker druk. Terrasjes van restaurants en vistavernes zijn er volop en de lokaal gemaakte gerechten zijn zeer goed. Aan de westkant van de haven vind je bars met terrasjes aan het water en aan de oostkant liggen de meeste restaurants en café’s.

Lefkas-stad is gezellig en je kunt er heerlijk eten

In Lefkas stad zijn verschillende musea en interessant om te bezoeken tijdens je vakantie. Het zijn het archeologisch museum van Lefkas, het volkenkundig museum, kerkelijk museum en het grammofoonplaten museum. Zeker deze laatste is uniek in Griekenland. De markt in Lefkas stad is erg goed met veel lokale verse producten. Leuk om te bezoeken als je hier op vakantie bent.

Er zijn meerdere culturele evenementen in Lefkas stad: de festivals van Speech and Art en het internationale volkenkundig festival. Speech and Art zijn meerdere festivals en worden in de zomermaanden georganiseerd. Het Internationale volkenkundig festival vindt elk jaar plaats in de laatste week van augustus van zondag tot zondag.

De hoofdstraat begint tegenover de houten boogbrug en loopt langs de St. Spyridon kerk met het gezellige plein door tot aan de Grieks Orthodoxe kerk. Niet alleen een winkelstraat, maar ook veel restaurants, tavernes en bars. Bij Lefkas-stad zijn Ammoglossa beach en Agios Ioannis beach mooie zandstranden in de buurt. Een tip is om een de distilleerderij en winkel van Frangoulis te bezoeken. Het pand ligt in en zijstraatje van de hoofdstraat en proef bij het familiebedrijfje de lokale likeur “rozoli”; gemaakt van citrusvruchten.

Lefkada foto album

Lefkas stad bezienswaardigheden

Lefkas Stad de lagoon

Natura 2000 meer bij Lefkas stad

Lefkas stad heeft verschillende interessante musea die je kunt bezoeken tijdens je vakantie op het eiland. Het archeologisch museum is gehuisvest in et culturele centrum van de stad en heeft een collectie gereedschappen, keramiek, koperen juwelen en edelstenen uit oude graven gevonden in de oude stad Nirikos, Nidri, Hoirospilia en de grot van Fryni. Het archeologisch museum is van april tot en met oktober dagelijks geopend, behalve op maandag, van 08.30 tot 14.30 uur. Entree bedraagt twee euro per volwassene en een euro voor een kind.

Het volkenkundig museum van Orpheus Pantazis Kontomixis bestaat al sinds 1937. In het museum vind je zeldzame tentoonstellingen van objecten uit het dagelijks leven van de inwoners van Lefkas. Het museum van de muzikanten en literaire groep is van april tot en met oktober geopend, behalve op maandag, van 10.00 tot 13.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Entree bedraagt twee euro per volwassene en kinderen mogen gratis naar binnen.

Het kerkelijk museum van Faneromeni Convent ligt net buiten de stad in het dorpje Fryni op vier kilometer rijden. Veel schilderijen met kerkelijke kunst kun je hier bekijken en het museum is gehuisvest in een nieuw gebouw met twee verdiepingen. Het kerkelijk museum is dagelijks geopend van april tot en met oktober, behalve op maandag van 09.00 tot 13.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur. Toegang is gratis.

Het grammofoonplaten museum is een klein museum met een privé collectie vlakbij het oude gedeelte van Lefkas stad. Je kunt de unieke collectie grammofoonplaten, hoedjes, decoratieve instrumenten en ansichtkaarten bekijken van april tot en met oktober, behalve op maandag, van 10.00 tot 14.00 uur en van 19.00 tot 24.00 uur. Toegang tot dit museum is gratis.

Meer Griekenland aanbiedingen


Lefkas stad stranden

Ammoglossa bij Lefkas stad

Ammoglossa en uitzicht op Lefkas stad

De stranden Kastro, Gira, Milli, Agios Giannis bedekt met wit zand zijn in totaal zeven kilometer lang en omarmen het meer en liggen ten noorden va Lefkas stad. Het is een prachtig gebied en leent zich uitstekend om te voet of op de fiets te ontdekken. Het zijn allemaal goed georganiseerde stranden met strandbedden, parasols, tavernes en enkele beach clubs. Alle vier de stranden zijn Blue Flag Beaches. Gira beach is een prima strand voor kinderen. Hier loopt het zeewater geleidelijk af en zijn de golven niet zo hoog. Bij Milli en Agios Giannis beach zijn de golven prachtig en loopt het zeewater snel af. Prima stranden om te windsurfen.

Ammolossa beach is een fraai kiezel/zandstrand en de vorm hiervan verschilt per dag. Deze varieert door de stroming van het zeewater en door de wind. Bij het strand van Ammoglossa zijn geen faciliteiten. Wel zie je dobberende zeilbootjes die wachten tot de “drijvende brug” open gaat en ze toegang hebben tot de grote jachthaven van de stad.

Het meer in de stad en ook van Stena bieden prachtige beelden en hier leven veel vogelsoorten als wilde eenden, ganzen, meeuwen en zwanen. Ze zijn beiden beschermde NATURA 2000 gebieden.

Lefkas stad accommodaties

In de rondom Lefkas-stad zijn voldoende accommodaties te vinden. Zeilers verblijven een paar dagen in hotels en appartementen in de stad en de meeste toeristen in verblijven in de buurt van de hoofdstad van het eiland Lefkas. Casa Campos ligt in een groene omgeving op loopafstand van de stad. Toch rustig gelegen, met eigen zwembad en van alle gemakken voorzien.

Een andere optie zijn de Villa’s Klio en Chloi net buiten het centrum van de stad om te verblijven tijdens je vakantie in Lefkas-stad. Te boeken inclusief vlucht vanuit Nederland.

Lefkas stad restaurants

De meeste restaurants en tavernes in Lefkas-stad vind je bij de jachthaven en aan de langste winkelstraat Mela, die het centrum in tweeën splitst. Voor een pita gyros is Daltons Grill House een tip en voor een Griekse aaltijd is Gogo’s Flavors onze favoriet. Niet alleen de ligging aan de gezellige hoofdstraat, maar juist de authentieke gerechten zijn uniek. de menukaart van Gogo’s Flavors staat vol mezzes en de porties zijn groot. Een tip om te gaan eten als je in Lefkas-stad op vakantie bent.

Na een wandeling door het centrum van de stad is een ambachtelijk ijsje van Stavrakas Zacharoplastio een aanrader. Voor een kop koffie, een glas wijn of een biertje zijn de terrassen van de bars aan het Aggelou Sikelianou een tip. Proef de cocktails bij Chártes en ga lekker relaxen op het terras van Karma. De ondergaande zon is vanaf de terrassen te bewonderen en met de houten boogbrug op de voorgrond is dit een plaatje.