Ontdek Lefkas

6 mei 2020 Bas Wanrooij

Ontdek LefkasLefkas (Lefkada) is een Grieks eiland in de Ionische Zee. Een groen eiland met langs de westkust hele mooie stranden als Egremni, Kathisma, Megalo Petra en Porto Katsiki. Het binnenland is bergachtig met authentieke dorpjes en zelfs watervallen. Langs de oostkust en in het zuiden van Lefkas liggen de meeste vakantiebestemmingen als Nidri, Lygia en Vassiliki. Lefkas-stad is de hoofdstad en heeft een grote jachthaven, een gezellige wandelpromenade en het centrum heeft een diversiteit aan tavernes, restaurants, bars, musea en winkels.

De bergen in

Ontdek Lefkas en de wijnen uit KaryaHoewel toeristen eerder geneigd zijn om de kustroutes te volgen, is een ritje door het groene berglandschap van Lefkas een tip. Vanuit Lefkas-stad of Nidri rijd je naar het plaatsje Karya. Het dorpsplein ligt fraai onder meerdere platanen en staat vol met stoeltjes en tafeltjes van lokale restaurants. ’s Morgens een heerlijk plekje voor een kop koffie en ’s avonds voor een echte Griekse maaltijd. Een wandeling door het dorp en de smalle steegjes is rustgevend. Wijnliefhebbers kunnen, net buiten het dorp, de biologische witte en rode wijn proeven van de familie Rekatsina in het wijnhuis Karsanikos. De rode wijnen maakt men hier van de lokale Vertzami druif.

Niet ver van Nidri vandaan liggen de Dimossari watervallen verscholen tussen de rotsen en het groen. De wandeling ernaartoe is fraai en als je wilt kun je onder de waterval een duik nemen in het groengekleurde water.

Het mooiste strand van Lefkas

Mooiste strand van LefkasDe stranden langs de rotsachtige westkust van Lefkada worden elk jaar opnieuw geroemd en behoren tot de mooiste stranden van Griekenland en de wereld. Het turquoise zeewater bij Egremni beach is volgens het magazine Travel+Leisure het ‘blauwste zeewater ter wereld’. Ze vinden de lichtblauwe kleur hier het allermooiste. Porto Katsiki staat dit jaar op de derde plaats in de top 20 beste stranden ter wereld van The Telegraph en ook in andere toplijstjes wordt het strand genoemd.

Toch zijn er nog heel wat andere stranden op het eiland die minstens zo mooi zijn. Agiofili beach vinden wij erg fraai en ligt op een paar kilometer van de vakantiebestemming Vassiliki in het zuiden. Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kom je uit bij de baai en heb je een prachtig uitzicht op het witte kiezelstrand en het azuurblauwe zeewater. Vanuit het haventje van Vassiliki vertrekken dagelijks ook taxibootjes naar dit strand.

Lefkas-stad

GoGo's Flavors mezze in Lefkas-stadIn Lefkas-stad is het bijna het hele jaar door gezellig druk. Van april tot en met oktober liggen de zeilboten in de jachthaven en bruist het centrum in de avonduren. In de kleine Frangoulis distilleerderij wordt traditiegetrouw Rozoli, de likeur van Lefkas, gemaakt. Je vindt het familiebedrijf met winkel in een zijstraatje van de hoofdstraat in de stad. Een leuk souvenir voor thuis. Ammoglossa beach en Agios Ioannis beach zijn de mooiste stranden van Lefkas-stad.

Restaurant Gogo’s Flavors (Γωγώ’ς Γεύσεις) aan de hoofdstraat Mela is een tip om te gaan eten. De olijfgroene stoeltjes en tafeltjes nodigen uit om te gaan zitten en de menukaart staat vol met mezzedes. Bij een drankje krijg je van het huis een mezze erbij; net als bij een tsipouradika. Een andere restauranttip is Seven Islands aan zee in het kustplaatsje Lygia. Een echt familierestaurant met traditioneel Grieks blauwe stoeltjes.