Agia Paraskevi

Agia Paraskevi is een dorp in het noordoosten van Lesbos. Bezienswaardig is hier het industriële olijfoliemuseum uit 1910. Het traditionele boerendorp ligt op 22 kilometer ten zuiden van Molyvos en 20 kilometer van Petra vandaan. Ook de centraal gelegen Agios Taxiarchis kerk is een bezoek waard. Tevens kun je hier mooi op zoek gaan naar een origineel souvenir in de vele winkeltjes.

Agia Paraskevi is een vrij groot dorp met streekproducten

Het industriële olijfoliemuseum is ingericht in een oude olijfoliefabriek en veel is hier echt werkend. Je krijgt dus een goed beeld hoe er vroeger op Lesbos olijfolie werd gemaakt. Reken voor een bezoek aan het museum een kwartier á een half uur. Dagelijks is het geopend van 10:00 tot 18:00, behalve op dinsdag, en de entree bedraagt vier euro per persoon. Rondom het vrij grote dorp vind je talloze olijfgaarden. Op de oude schoorsteen nestelt jaarlijks steevast een setje ooievaars. Prachtig gezicht. Vijf kilometer buiten het dorp ligt de archeologische ‘hidden gem’ Moni Palaiochristianiki Vasiliki Chalinadou (vroegchristelijke basiliek van Halinados).

In het centrum van Agia Paraskevi vind je diverse tavernes en bars waar je goed kunt eten of gezellig wat kunt gaan drinken. De stenen Kremasti boogbrug van 8,5 meter hoogte is een bezienswaardigheid in de omgeving. Leuk zijn de lokale lekkernijen en natuurproducten die hier worden aangeboden door de vrouwencoöperatie. Hier hebben vrouwen hun krachten gebundeld en zorgen zij ervoor dat tradities worden gehandhaafd met eigen winkeltjes in Agia Paraskevi.

Agia Paraskevi tips

Olijfoliemuseum Agia Paraskevi op LesbosHet olijfolimuseum van Lesbos ligt net voor het dorp Agia Paraskevi als je vanaf Kalloni komt aanrijden. Het gebouw is fraai gerenoveerd en wordt bijgehouden door Piraeus Bank Group Cultural Foundation.

De geschiedenis van olijfolie gaat hier terug tot 1902. In 1909 is besloten om de gemeenschappelijke olijfpers te bouwen, die in 1911 operationeel werd. Leuk om een bezoek aan het museum te combineren met het dorp zelf en bijvoorbeeld de zoutpannen van Kalloni.

Meer Griekenland aanbiedingen


Agia Paraskevi bezienswaardigheden

Moni Palaiochristianiki Vasiliki Chalinadou op LesbosZeker ook bezienswaardig bij Agia Paraskevi zijn de archeologische vondsten van Moni Palaiochristianiki Vasiliki Chalinadou. Of terwijl de vroegchristelijke basiliek van Halinados. Misschien wel indrukwekkender dan die van Messon. Het dateert uit de zesde eeuw en is in 1937 pas ontdekt. In ieder geval zijn de pilaren nog zeer goed in tact en kun je het zelf en kosteloos bezoeken.

De weg ernaartoe gaat grotendeels onverhard langs een legerbasis. De afstand is zo’n vijf kilometer en er zijn hier geen voorzieningen bij de basiliek van Halinados.