Agiasos

Agiasos is een prachtig dorp het eiland Lesbos. Het ligt tegen de helling van de Olympus berg op 26 kilometer ten westen van Mytilini. Het dorp heeft 2.500 permanente inwoners en zij dragen al generaties lang zorg voor de bescherming van de traditionele lokale architectuur. Een echt pittoresk en authentiek dorp op Lesbos en een tip voor een leuk dagje uit.

Bezoek zeker de Panagia Agiasos kerk in Agiasos op Lesbos

In het centrum staat DE bezienswaardigheid van het bergdorp. Het is de kerk Panagia Agiasos en dateert oorspronkelijk uit het jaar 1170. Door de eeuwen heen is de kerk al twee keer gerenoveerd. Rondom de kerk bouwde men woningen en langzaam aan is de omgeving verandert in vandaag de dag het dorp Agiasos.

Op 15 augustus viert men in de kerk uitbundig Heilige Maria feest. Een landelijke feestdag in heel Griekenland. Veel pelgrims wandelen vanuit de hoofdstad Mytilini, een tocht van meer dan 25 kilometer, of vanuit dorpen in de omgeving dan naar deze kerk toe. Mocht je op vakantie zijn in Lesbos, op deze datum, dan is het een tip om hier een glimp van mee te pikken. Een bijzondere gebeurtenis om mee te maken.

foto album Lesbos

Agiasos tips

Als carnaval wilt vieren moet je in Agiasos zijn. Het carnaval hier is de populairste van het eiland Lesbos. De oorsprong van de uitbundige viering hier stamt al uit het oude Griekenland. De volksdichter spreekt open op een geestig manier over wat fout is of oneerlijk. Het toegestroomde volk, duizenden mensen, moet vaak lachen om de geestige uitspraken van de dichter. Bijzonder om mee te maken en bovendien erg vermakelijk.

Meer Griekenland aanbiedingen


Agiasos bezienswaardigheden

Er zijn meer bezienswaardigheden in het dorp dan alleen de Panagia Agiasos kerk. In de tuin van de kerk bevinden zicht twee musea: het kerkelijk museum en het museum voor volkskunsten. In het kerkelijk museum kun je een heilig kruis zien en creaties van kerkelijke handwerken. In het museum voor volkskunsten zijn traditionele klederdracht, aardewerken en collectie oude munten. Het staat bovendien bekend om houtkerven. Men gebruikt hiervoor olijf- en walnoothout.