5 leuke bergdorpen op Lesbos

17 juni 2024 Bas Wanrooij

Traditionele bergdorpen op Griekse eiland LesbosLesbos is bij uitstek een Grieks eiland om dorpen in de bergen te gaan ontdekken. In deze bergdorpen ga je letterlijk en figuurlijk terug in de tijd. Ontmoet de locals in hun kafénions, slenter door eeuwenoude geplaveide steegjes en geniet van adembenemende uitzichten op de kustlijn en groene bergen. Dit zijn 5 leuke bergdorpen op Lesbos om te gaan bezoeken tijdens je vakantie.

Agiasos is authentiek en gezellig

Agiasos bergdorp op LesbosAgiasos is één van de leukste bergdorpen op Lesbos om te gaan bezoeken. Het ligt op 54 kilometer rijden van Molyvos en is een tip om te combineren met bijvoorbeeld de kustplaats Plomari. Je auto parkeer je beneden vooraan Agiasos. Vervolgens wandel je omhoog het gezellige hoofdstraatje door naar de plateia vol terrasjes.

Maak bijvoorbeeld een stop bij Cafes Stin Xoboli voor een freddo-koffie met bougatsa en proef hun eigengemaakte citroenlimonade. Een heerlijke plek bovendien om even te relaxen en te genieten van alles wat er in het bergdorp Agiasos passeert.

Potten bakken, klooster en gezellige plateia van Mantamados

Mandamados authentiek bergdorp op eiland LesbosMantamados is ook zo’n traditioneel bergdorp op Lesbos wat interessant is om te bezoeken. Het ligt in het noordoosten van het eiland en met name het Taxiarchis klooster trekt veel bezoekers. Toch is een bezoek aan het compacte centrum van het ambachtelijke dorp ook een aanrader.

Bezoek bijvoorbeeld de pottenbakkerij van Stelios Stamatis die al sinds 1822 op traditionele wijze van alles van keramiek en klei maakt. Een echt familiebedrijf. In het centrum is de authentieke taverne To Kentro uit 1904 een tip om te gaan lunchen.

Gezellig op het dorpsplein van bergdorp Antissa

Antissa taverne op LesbosAntissa is een fraai dorp hoog in de bergen in het oosten van Lesbos. Zo’n plek om even een stop te maken onderweg van of naar het versteende woud. Je neemt de afslag naar Atissa en Eressou van de prima begaanbare weg tussen Kalloni en Sigri. Tevens vind je hier een tankstation die hier in deze omgeving niet ruimschoots zijn te vinden.

Parkeer je auto net voor het traditionele dorpsplein en neem plaats ergens op een terrasje van zo’n authentieke taverne van Maria Leontiou of een lokaal kafeneion. Weinig toeristen zul je hier zien en locals maken graag contact met je in Antissa. Alternatief is taverne Liota, nit ver van Antissa, onder een grote plataan in de ‘middle of nowhere’.

Agias Paraskevi is een boeren bergdorp met olijfoliemuseum

Agia Paraskevi boerendorp op LesbosIn Agia Paraskevi vind je niet alleen een leuk en gezellig centrum, maar her is ook het olijfoliemuseum gehuisvest. Absoluut de moeite waard om te bezoeken en zelf te ervaren hoe men hier ruim 100 jaar geleden al met elkaar olijfolie maakte. De vrouwen coöperatie in het dorp handhaaft en beschermd de lokale ambachten.

In het centrum van Agia Paraskevi kun je dan ook hun zelfgemaakte jam, olijfolie en bijvoorbeeld linnengoed kopen als souvenirs. De omgeving hier is minder bebost dan de andere leuke bergdorpen op Lesbos die we in onze top vijf noemen. Dat heeft te maken met de ligging en de rijke geschiedenis van dit dorp in de landbouw.

Vatousa herbergt Gogos Mansion op Lesbos

Traditioneel dorp Vatousa op LesbosVatousa, ook wel Vatoussa genoemd, is ook zo’n bergdorp wat uitnodigt om te bezoeken. Het is één van de vijf dorpen op Lesbos die beschermd zijn vanwege hun authenticiteit. De twee kerken zijn bezienswaardig, net als Gogos Mansion waar tegenwoordig een folklore museum in is gehuisvest.

Bij de parkeerplaats vind je twee tavernes waar je wat kunt eten of drinken. Net overigens als in het kafénion op het kleine dorpsplein. Een wandeling vanaf de parkeerplaats door Vatousa langs het hoofdstraatje gaat wel vrij steil omhoog. Onderweg passeer je nog een zeer oude wit marmeren bron.