Plomari

Plomari wordt ook wel de ‘ouzo hoofdstad’ van Griekenland genoemd. Het dorp ligt in het zuiden van het Griekse eiland Lesbos en heeft 3.400 vaste inwoners. Plomari is meer een bezienswaardigheid dan een vakantiebestemming en ligt op 40 kilometer van Mytilini. Vanaf het vliegveld van het Griekse eiland is het best een eindje rijden de weg loopt door de bergen heen. Eenmaal op bestemming is het de moeite waard.

Plomari op Lesbos is de ouzo hoofdstad van Griekenland

De kustplaats staat bekend om de productie van ouzo. Je vindt in het dorp dan ook meerdere producenten en ze maken het Griekse anijsdrankje volgens eigen recept, maar op de traditionele manier. Bekende ouzo-merken als Barbayanni, Arvaniti, Giannatsi en Pitsiladi worden hier gemaakt.

Elk jaar wordt eind juli het ‘Ouzo festival’ in Plomari georganiseerd. Een tip om mee te maken tijdens je vakantie en vraag lokaal naar de festiviteiten. Je kunt de meeste ouzo makers bezoeken en anders is het Ouzo Barbayannis Museum in het dorp een prachtig alternatief. The World of Ouzo, zoals het museum heet, kun je dagelijks bezoeken en de entree bedraagt € 4,- per persoon. Ook het zeepmuseum in het dorp aan de zuidkust van Lesbos is het bezoeken waard tijdens je reis.

Het strand van Agios Isidoros is een lang en georganiseerd strand. Al jarenlang wappert hier een Blue Flag op het kiezelstrand. Andere stranden in de buurt van Plomari zijn het kiezel- en zandstrand van Melina en het strand van Amoudeli. Tavernes, café’s en winkeltjes vind je veel aan de kust en om het dorpsplein van Plomari. Hidden gem is de kapel van Panagia Krifti waar je met een boot heen kunt varen of wandelend naartoe kunt gaan.

foto album Lesbos

Plomari tips

Een bezoek brengen aan het Ouzo Barbayannis Museum in Plomari is een tip. Je ziet hier hoe en met welke middelen en materialen er ouzo werd en tegenwoordig wordt gemaakt. Het museum is geopend van 1 april tot en met 15 oktober van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

Meer Griekenland aanbiedingen


Plomari bezienswaardigheden

Agios Isidoros beach bij Plomari op Lesbos

Zandstrand van Agios Isidoros bij Plomari

Bezienswaardigheden in Plomari is de St. Nikolaos kerk in het centrum van het dorp. De St. Nikolaos kerk dateert uit 1847. Wat je ook niet mag missen hier tijdens een vakantie is een bezoek aan het Zeepmuseum. Hier zie je hoe traditioneel zeep wordt gemaakt en het museum is dagelijks geopend van 12.30 tot 14.45 uur en de entree is gratis.

De meeste lokale culturele festiviteiten worden tegenwoordig in Plomari opgevoerd het cultureel centrum “Polykentro”. Voorheen was dit een zeepfabriek en heet “Veniamin the Lesvian” ter ere van de geweldige lerares, die is geboren in Megalochori.

Een andere bezienswaardigheid is de kapel van Panagia Krifti. De naam zegt het al, een afgelegen kapel, en je kunt zowel met de auto met een stukje wandelen als met een boot over zee hiernaartoe gaan. Bij deze kapel vind je nog een kleine warmwaterbron.

Plomari uitgaan

Plomari uitgaan senso bar

Plomari uitgaan – Senso bar

Uitgaan in Plomari kun je in verschillende bars en er is ook ook nachtclub. Oceanis Cafe Bar is een populaire uitgaand gelegenheid met terras, gratis WiFi en regelmatig optredens van Grieks artiesten en nationale DJ’s. Island Club Plomari is de discotheek van de badplaats en geopend tot in de vroege uurtjes. Hier zijn regelmatig feesten met nationale en internationale DJ’s. De club is voor een groot deel in de openlucht met een mooi uitzicht over de zee. Voor een espresso in Plomari ga je overdag naar Senso bar. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de haven en de zee. Een tip voor de zonsondergang. ’s Avonds is Senso een uitgaansgelegenheid, waar je binnen kunt dansen tot in de vroege morgen.