Ireon

Ireon is een havenplaatsje op het eiland Samos. De traditionele badplaats ligt op 19 kilometer van Samos-stad, op zes kilometer van het vliegveld en Pythagorion ligt op acht kilometer afstand. Tegenwoordig is het een toeristische vakantiebestemming en dichtbij ligt de beroemde tempel van Hera (Heraion). De badplaats heeft een fraaie stranden en alle voorzieningen voor de moderne toerist. Hotels, appartementen en andere accomodaties zijn er in Ireon en de directe omgeving genoeg te vinden.

Ireon op Samos dankt haar naam aan de Griekse godin Hera

Aan de zuidkant van Ireon is een pier gemaakt. Vissersbootjes dobberen hier in het haventje. Langs de zee liggen de nodige terrassen van Griekse taveernes. Verse vis staat hier altijd op de menukaart. Souvenirwinkeltjes, supermarkten, bars en restaurants liggen naast elkaar in het centrum. Kleine gezellige straatjes verbinden het centrum met elkaar.

Het vissersdorp Ireon heeft haar naam te danken aan de Griekse godin Hera. Op loopafstand vind je de archeologische bezienswaardigheid tempel van Heraion. De overblijfselen van deze Hera-tempel, zoals de tempel van de godin ook wel wordt genoemd, zijn dagelijks te bezichtigen.

Van Ireon tot aan Pythagorion loopt het langgerekte Polykrates beach. Deels georganiseerd en door toeristen wel gebruikt voor een wandeling van zo’n zes kilometer van de ene badplaats naar de andere badplaats. Ten zuiden van de bestemming, op een halve kilometer lopen van de haven, liggen nog enkele fraaie kleinere stranden als Papa beach.

foto album Samos

Ireon tips

Papa beach bij Ireon op Samos

Ireon – Papa beach op Samos

Tijdens je vakantie in Ireon kun je mooie wandelingen maken. Het groene achterlandschap leent zich  hier prima voor. Bijvoorbeeld naar het hogergelegen dorp Pagondas. De afstand van Ireon naar Pagondas bedraagt zo’n zes kilometer. Aan het dorpsplein vind je de nodige kafenions en taveernes. De kerk met twee torens en blauwe koepel is een bezienswaardigheid. Vroeger woonden de vissers van Ireon in de wintermaanden in Pagondas.

Een wandeling naar de Hera-tempel is een andere tip om te maken. Een wandeltocht van een kwartier en de weg hierheen is vlak te noemen.

Meer Griekenland aanbiedingen