Pythagorion

Pythagorion is de drukste badplaats van Samos en ligt op drie kilometer van de internatinale luchthaven van het eiland. Zeker in de zomer is het hier gezellig druk. Op de berg is het klooster van Spyliani, één van de eerste gebedsplaatsen op Samos, en de burcht Lykourgos Logothetis, welke is genoemd naar de aanvoerder in de strijd tegen de Turken in 1821. De kapel Panagia Spyliani kun je dagelijks gratis bezoeken van 09.00 tot 20.30 uur. In augustus vindt in Pythagorion jaarlijks het Samos Young Artists Festival & Heraia Festival plaats.

Pythagorion dankt zijn naam aan de filosoof en wiskundige Pythagoras

Pythagorion is een klein idyllisch dorpje gelegen op vier kilometer van de internationale luchthaven van Samos. De naam Pythaogorion komt van de beroemde filosoof en wiskundige Pythagoras. Je hebt vast weleens gehoord van de stelling van Pythagoras. In de haven van de vakantiebestemming staat een indrukwekkend standbeeld van Pythagoras. Langs de hoofdstraat vind je de meeste winkeltjes en souvernirwinkels. In Pythagorion wonen ongeveer 1.500 mensen het hele jaar door. De boulevard en het haventje zijn altijd gezellig en nodigen uit voor een kleine wandeling. Pythagorion heeft bovendien een eigen jachthaven.

Voor een beetje beweging tijdens je vakantie kun je beachvolleyballen op het strand van Potokaki, zeilen, surfen, waterskiën en duiken. Maar ook bergbeklimmen, wandelen, mountainbiken en motorsporten zijn mogelijk. Vlakbij de tunnel van Efpalinio zijn druipsteengrotten die je kunt bezoeken. Pythagorion en Heraion staan op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO.

foto album Samos

Pythagorion tips

Pythagorion Samos authentiek straatje

Pythagorion Samos – straatje in het centrum

De haven van Pythagorion is de eerste kunstmatig aangelegde haven in de Middellandse Zee. Er is plaats voor 280 jachten en hier vandaan vertrekken ook de veerboten naar andere Griekse eilanden, Pireaus, Turkije en de boten voor dagexcursies. Aan de boulevard vind je vele goede restaurants voor de fijnproevers met redelijke prijzen en een goede service. Even buiten de stad bevindt zich het kiezelstrand van Potokaki; het langste strand van Samos.

Zeven kilometer buiten Pythagorion ligt de tempel van Hera (Heraion) en is zeker de moeite waard om te bezichtigen. De entree bedraagt hier drie euro per persoon en in combinatie met Efpalinio is een combiticket zes euro per persoon. Hera is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. Leuke boottochtjes kun je maken naar Samiopoula en de stranden Psili Ammos en Posidonio.

Langs de haven en het strand naar Heraion (Ireon) zijn vele bars en restaurants. Vaak wordt er internationale muziek gedraaid, maar ook veel traditionele Griekse muziek met dans. Elke zomer is in Heraion een uniek rockfestival van drie dagen met vele beroemde Griekse bands.

Een tip is een wandeling over de boulevard en langs het haventje met vissersboten. Tussendoor ergens neerploffen op een gezellig terrasje en je wandeling voortzetten door de smalle straatjes de heuvel op. Van hiervandaan heb je een mooi uitzicht op de oranje pannendaken en de haven van deze vakantiebestemming.

Bekijk alle aanbiedingen

Pythagorion bezienswaardigheden

Pythagorion Samos de haven en boulevard tijdens vakantie

Pythagorion Samos – haven en boulevard

In Pythagorion kun je het nodige bezichtigen. Het nieuwe archeologisch museum van Pythagorion is indrukwekkend, maar ook het Panagia Spyliani klooster mag je niet missen tijdens een vakantie in Pythagorion. De Efpalionio tunnel is ook een echte trekpleister van de vakantiebestemming en ook het gerenoveerde oude theater, de archeologische site van het kasteel van Pythagorion met overblijfselen van het Byzantijnse kasteel, de kerk van de Savior’s Transfiguration en het museum van de Lycourgos Logotheti’s toren. In de eerder genoemde kerk vindt elk jaar op vijf en zes augustus een spectaculaire viering plaats. Leuk om mee te maken als je dan op vakantie bent in Pythagorion.

In de zomer vinden hier veel culturele en leerzame evenementen en festivals plaats. Hierbij ook voorstellingen in het gerenoveerde oude theater van Pythagorion. Informeer lokaal naar de data en dit is erg interessant om mee te maken tijdens je reis naar Samos.

Pythagorion stranden

Pythagorion op Samos in Griekenland

Pythagorion Samos – kapelletje in het centrum

Het strand van Potokaki is het bekendste en grootste strand van Pythagorion. Een langgerekt en georganiseerd kiezelstrand net buiten het centrum van de badplaats. Hier langs liggen bijna alle hotels en Potokaki beach strekt zich uit tot aan de archeologische bezienswaardigheid Heraion. Potokaki is het langste strand van Samos en door de ligging net achter de landingsbaan zie je dagelijks meerdere vliegtuigen landen en opstijgen.

Een ander kleiner strand is Remataki beach bij de haven van de vakantiebestemming. Een zandstrandje met helder zeewater en de zeebodem loopt hier geleidelijk af.