Xigia beach

Xigia beach, ook wel Xygia beach genoemd, ligt aan de noordoostkust van Zakynthos dichtbij Alykes (zes kilometer) en Agios Nikolaos (negen kilometer). Het strand is niet zo groot en lijkt in eerste instantie niet erg bijzonder. Vanuit de auto, als je op de hoofdweg rijdt van of naar Agios Nikolaos, ruik je de zwavellucht. Het zeewater van Xigia is namelijk een natuurlijke Spa. Alternatief zijn de twee stranden van Little Xigia op korte afstand.

Xigia beach op Zakynthos is een natuurlijke Spa met collageen

Vanuit de steile rotsen zie je op twee plaatsen het zeewater wit kleuren. Het zeewater is troebel, de zee is ondiep en de zeebodem kun je dus haast niet zien. De bovenste laag van het zeewater, een paar centimeter, voelt ijskoud aan. Daaronder is de temperatuur aangenaam. Het ruikt inderdaad een beetje naar rotte-eieren (zwavel), maar het schijnt een helende werking te hebben. Het bronwater wat uit de rotsen in zee stroomt bij Xigia beach zit namelijk vol met collageen. Erg goed voor je huid. Ook het naburige Little Xigia beach is fraai en heeft zwavelhoudend zeewater.

Xigia beach oogt exotisch en van bovenaf kleurt de zee prachtig blauw en de groene vegetatie geeft een mooi contrast met de kleuren blauw van het zeewater. Op het strand kun je parasols en ligbedden huren. Je auto kun je parkeren bij de kantina op de ruime parkeerplaats langs de doorgaande weg. Beneden op het strand kun eten en drinken bestellen. Met een kleine goederenlift, die handmatig wordt aangedreven, word je bestelling vanuit de kantine van boven naar beneden geleverd.

foto album Zakynthos

Xigia beach tips

Xigia beach op Zakynthos

Het strandje van Xigia op Zakynthos

Je kunt zowel boven bij de parkeerplaats als beneden aan het strand wat eten en drinken. De kantina ligt naast de parkeerplaats en hier kun je snacks, snoep en drinken kopen. Onder het afdakje kun je aan een tafeltje genieten van het uitzicht op Xigia beach.

Opvallend is het mandje dat via een met de hand te bedienen kabelbaantje met het strand is verbonden. Alle bestellingen op het strand worden naar de kantina doorgebeld. Vervolgens komen deze in het mandje via de kabelbaan keurig naar beneden en kun je ze op Xigia beach nuttigen.

Xigia beach stranden

Xigia beach Zakynthos

Xigia beach op Zakynthos

Het strand van Xigia is niet echt groot en het kan hier behoorlijk druk zijn. De weg naar beneden kun je alleen te voet afleggen en je auto dien je bij de kantina te parkeren. Xigia beach is bedekt met kleine kiezels en bijna het hele strand is georganiseerd met parasols en ligbedden.

Slechts een smalle strook bij de steile rotsen is vrij. Hier schijnt overigens wel de zon tot in de avond. Voor kleine kinderen minder geschikt aangezien het zeewater troebel is en de zeebodem van Xygia beach bedekt is met kiezels en stenen.