Zeeschildpadden op Kreta

24 juni 2015 Bas Wanrooij
Zeeschildpadden op Kreta  © Archelon

Zeeschildpadden op Kreta © Archelon

Als je denkt dat Caretta Caretta zeeschildpadden alleen in Griekenland op het eiland Zakynthos nestelen, dan heb je het mis. Ook op Kreta komen ze aan land om hun eieren te leggen. De stranden bij Rethymnon, Chania en in het zuiden van Kreta, in de Messara baai, zijn zogenaamde schildpaddenstranden.

Vrijwilligersorganisatie Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece, is al actief sinds 1983. Ze informeren toeristen, vissers en met name kinderen over de broedplaatsen van de Loggerhead schildpadden in Griekenland en helpen de diersoort te beschermen. We spraken met Athanasia Nikolopoulou van Archelon op Kreta.

Schildpadstranden op Kreta

Op Kreta zijn drie belangrijke broedgebieden van de zeeschildpadden. “De broedplaatsen in drie baaien op Kreta zijn door Archelon in 1989 ontdekt tijdens een strandonderzoek. In 1990 is ons project gestart in Rethymnon, 1992 in Chania en in 1993 in Messara” vertelt Athanasia. Rethymnon is de belangrijkste broedplaats van de Loggerhead zeeschildpadden. Chania heeft het langste strand op Kreta, 13 kilometer in lengte, waar de schildpadden hun eieren leggen.

10.000 schildpadden per jaar op Kreta

Zeeschildpadden op Kreta  © Archelon

Zeeschildpad op Kreta © Archelon

Het aantal baby-schildpadden dat geboren wordt op de stranden van Kreta verschilt per jaar. “Helaas zien we het aantal nesten en ‘hatchlings” de laatste jaren dalen op Kreta. In 2014 kwamen er 9.300 jonge schildpadden uit het ei in Rethymnon, 3.000 in Chania en 2.000 in Messara. Volgens de statistieken wordt slechts 1 op de 1.000 baby-schildpadden een volwassen schildpad” zegt Athanasia.

Ook op het strand van het Grecotel Caramel Boutique Hotel in Rethymnon leggen Caretta Caretta schildpadden hun eieren. In 2014 heeft Archelon op het strand enkele nesten uitgegraven, die niet op tijd waren uitgekomen. Een unieke gebeurtenis en voor toeristen leuk om te zien hoe kleine schildpadjes over het zand kruipen naar zee.

Van juli tot en met oktober komen de nesten uit

Al in mei worden de eerste nesten van schildpadden op de stranden van Kreta gezien. Vrijwilligers van Archelon staan elke dag vroeg op om de stranden te inspecteren. De nesten zijn eenvoudig te herkennen aan de blauw-gele kooien die Archelon over de nesten plaatst ter bescherming. “De kans om een schildpad te zien op Kreta is klein, omdat ze ’s nachts aan land komen om eieren te leggen. Het duurt zo’n twee maanden voordat de eieren uitkomen. Van half juli tot en met half oktober worden de baby-schildpadden geboren op Kreta” vervolgt Athanasia.

Tips voor toeristen om de schildpadden te helpen

Zeeschildpadden op Kreta hatchling bij Grecotel Caramel Boutique Hotel

Hatchling bij Grecotel Caramel Boutique Hotel

Archelon is een onafhankelijke stichting, die grotendeels wordt gefinancierd met donaties van toeristen en sponsoring van lokale bedrijven. Op meerdere plaatsen op Kreta, bijvoorbeeld in de oude haven van Chania, vind je informatiestands over de schildpadden met vrijwilligers van Archelon. Hier kun je als toerist een donatie doen en zo help je de stichting en de schildpadden.

Natuurlijk gaat het niet alleen om donaties en kun je tijdens je vakantie meehelpen de dieren te beschermen. Ruim je afval op en laat geen plastic zakken rondslingeren. De schildpadden eten namelijk kwallen en een witte plastic zak zouden ze voor een kwal kunnen aanzien. Blijf ’s nachts weg van de betreffende stranden, omdat de schildpadden dan aan land kunnen komen om hun eieren te leggen.